Бойовики їх саджають, відбирають картки: Рева пояснив ситуацію з виплатами пенсій жителям окупованого Донбасу

Україна не може виплачувати пенсії саме у ОРДЛО, оскільки відділення там відділення Пенсійного фонду ліквідовані бойовиками, а підтвердження кожні 60 днів статусу внутрішньо переміщеного особи необхідно для перевірок.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

"Це норма закону, яка говорить про те, що, якщо людина знаходиться більш 60 днів на непідконтрольної території України, він втрачає статус ВПО. Ми не можемо знати, що з цим чоловіком сталося. У нас же там немає ні органів правопорядку, ні органів реєстрації. Людина може померти, у нього можуть бандити відібрати картку. Як все це проконтролювати? Тільки через фізичну ідентифікацію, що і відбувається. Це вимушена міра. Наприклад, якщо людина вмирає на підконтрольній території, то ми про це відразу дізнаємося, органи Пенсійного фонду інформуються органами Загсу – і припиняється виплата пенсії. А якщо людина на непідконтрольної території помер, то як про це дізнатися? Якщо його бандити схопили, посадили в підвал, відібрали картку, а гроші отримують самі, як же бути в цьому випадку? Тому якщо два місяці ми фізично не бачимо людини, то зупиняємо виплати для того, щоб зрозуміти, що з людиною сталося. Це абсолютно нормально, тим більше в тій ситуації, яка склалася на сході, у нас немає іншого виходу", - сказав міністр.

Також він прокоментував ситуацію з ВПО, які не пройшли процес ідентифікації.

"Є 365 постанова Кабміну, яка говорить про те, що відбувається, якщо людину не знаходять. По-перше, якщо людина не ідентифікувався, його шукають. Якщо він з'являється, то з'ясовуються обставини, за яких він не зміг вчасно ідентифікуватися. Якщо у нього поважні обставини, йому відновлюють виплати відразу. В чому проблема? Справа в тому, що у нас існують ВПО, які реально проживають на підконтрольній території, і є люди, які періодично їздять з непідконтрольною території сюди і назад. Ось у цій частині дійсно існують проблеми. Але якщо ви можете переїжджати туди і назад, значить, у вас є можливість переселитися на підконтрольну територію. Я так думаю", - підкреслив Рева.

На питання про кількість "пільгових туристів" міністр відповів наступне:

"Ну, не треба називати їх "туристами". Це наші громадяни, але, якщо ми порівняємо: у нас близько 500 тисяч людей отримують пенсію як ВПЛ, а допомога як ВПО – близько 120 тисяч. Чому людина, яка отримує пенсію, не претендує на допомогу як ВПЛ? Напевно, це говорить про те, що він переїжджає. От і рахуйте".

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Мінімальна зарплата в Україні буде іншою, є реальна цифра - міністр соцполітики Андрій Рева".