RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Саакашвілі на даху: з'явилися цікаві деталі про плутанини у влади при першому затриманні політика

Перша спроба затримання Міхеїла Саакашвілі в його квартирі в Києві на вулиці Костьольна була здійснена без попередження МВС.

Про це пише журналіст Сергій Рахманін у статті для видання "Дзеркало тижня".

"За наявною інформацією, МВС не було інформовано про заплановане затримання Саакашвілі. Перші патрулі прибули туди за розпорядженням їх начальника Юрія Зозулі, який виявився випадковим свідком того, що відбувалося по дорозі на селекторну нараду у міністерство. Поліцейські і нацгвардійці, що з'явилися на Трьохсвятительській "по ходу п'єси", діяли по ситуації і від жорсткого застосування сили утрималися. Оскільки, за нашою інформацією, відповідного прямого наказу від президента міністр так і не отримав. А проявляти ініціативу не прагнув", - зазначив журналіст.

За його словами, операція по затриманню Саакашвілі готувала в поспіху, а форсував події особисто генпрокурор Юрій Луценко.

"Наскільки можна судити, операція готувалася поспіхом. СБУ, за нашими відомостями, просила додатковий час на підготовку, і там були проти заходу "альфівців" в квартиру. Оскільки відповідні розвідзаходи не були проведені, обстановка, ходи-виходи належним чином не вивчені. Специ СБУ нібито рекомендували затримувати підозрюваного поза квартири, однак ГПУ наполягала на поєднанні затримання і обшуку. Як стверджують джерела в Службі безпеки, закликав форсувати події особисто генпрокурор. Причини цієї поспіху залишилися за кадром", - підкреслив Рахманін.

Також він із посиланням на власні джерела вказує, що затримання Саакашвілі, яке планувалося на 06:00, з невідомих причин сталося набагато пізніше.

"Затримуваному дозволили замкнутися у ванній, на виламування дверей потрібен час. Саакашвілі не тільки встиг зробити декілька телефонних дзвінків, але і зміг безперешкодно потрапити на дах. Це дозволило йому і привернути додаткову увагу до інциденту, і виграти час, необхідний для приходу на Трьохсвятительську його прихильників. Організатори операції розраховували, що вона пройде тихо і швидко. Проте усе сталося з точністю до навпаки", - констатує журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", Сергій Рахманін вважає, що матеріали про співпрацю Саакашвілі і Курченка могли потрапити в руки української влади через спецслужби РФ.