RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

На Заході висунули версію, де в Криму окупанти могли заховати ядерну зброю

Росія могла мати ядерну зброю в Криму задовго до його анексії.

Про це повідомила науковий співробітник програми міжнародної безпеки Belfer Center в Гарвардській школі Кеннеді Маріанна Будджерин на конференції "Століття України в боротьбі за збереження незалежності", яка пройшла у Вашингтоні 7-8 грудня, передає Defencereport.

"Насправді мало відомо про можливу присутність ядерної зброї в Криму. Ми знаємо, що це було за часів Радянського Союзу. Потім, під час розвалу СРСР, Москва наполягала на тому, щоб Чорноморський флот був включений в стратегічні ядерні сили Співдружності Незалежних Держав, нібито тому, що він в принципі має стратегічне значення. Після того, як Росія підписала договір оренди на військову базу в Севастополі в 2001-2002 роках, авіаційне обладнання, яке було на базі, було замінено на нові моделі. Це включало Су-24, - бомбардувальники подвійного призначення, які можуть нести як звичайне, так і ядерне зброю", - сказала Будджерин.

Вона підкреслила, що Україна наполягла на проведенні інспекції після того, як Росія модернізувала свої війська в Криму.

"В результаті була проведена одна інспекція, але українцям не показали все. Крім того, це відноситься тільки до авіаносних кораблів. Не забувайте про підводні човни. На момент розпаду СРСР їх було вісімнадцять. Вони не були показані українській стороні принципово. Тим не менш, у нас немає точних даних про наявність або відсутність ядерної зброї в Криму", - зазначила експерт.

Як повідомляв "Апостроф", Росія планує розгорнути в Криму ще одну зенітну ракетну систему С-400 "Тріумф".