Незрівнянно з попередніми показниками: у Раді вказали на показові зміни у ЗСУ з 2014 року

З моменту початку війни на Донбасі українські збройні сили значно змінилися в кращу сторону.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів нардеп, координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

"Якщо говорити про те, як трансформувалися наші війська навіть за останній рік, і порівняти з тим, що було в 2013 році, то можна навести показник, який буде досить красномовним. Вийшовши на пенсію в запас у 2011 році, я пам'ятаю, що на той момент проведення батальйонно-тактичних навчань в ЗСУ було подією масштабу країни. Коли проводилося будь-яке БТН, привозили багато журналістів, військових аташе з Києва, показували, як доблесна українська армія проводить батальйонно-тактичні навчання. Якщо протягом року їх проходило до п'яти штук в сухопутних військах (включно до 2013 року), то це було великою подією для армії. Й інша картина. Протягом тільки цього року в сухопутних військах вже проведено 26 навчань бригадного рівня, тобто рівнем вище, ніж БТН. До 2014 року про бригадні навчання в українській армії взагалі ніхто не говорив. Якби хтось заїкнувся про це, то це б сприйняли навіть не на рівні наукової фантастики, настільки це було нереально. І тільки за цей рік наші війська провели 26 навчань бригадного рівня, а батальйонно-тактичних навчань проведено близько ста. Тобто ми можемо оцінити, який рівень підготовки", - сказав Тимчук.

Він зазначив, що українські льотчики мають наліт на 100-120 годин, що є нормою навіть за західними мірками.

Також Тимчук вказав і на зміни в ЗСУ з приходом значного числа військовослужбовців за контрактом.

"Не секрет, що в 2014-2015 роках під час проведення шести хвиль мобілізації, коли на фронт відправлялися люди, які теоретично мають військово-облікові спеціальності, але, насправді, не служили в армії, то, ясна річ, що вони просто не мали навичок. Відповідно, якщо порівнювати ті ж сухопутні війська 2017 року, коли приходять контрактники, які проходять досить серйозний і напружений курс бойової підготовки та тільки після цього направляються в зону АТО, з армією 2014-2015 років, то ми бачимо колосальну різницю", - каже нардеп.

"2017 рік став показовим якраз у тому плані, що ми провели тестування системи своєї бойової підготовки, тестування процесу оновлення озброєння і військової техніки, а також тестування системи забезпечення Збройних сил", - додав він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": " У Путіна два варіанти щодо Донбасу, 2018 року доведеться зробити вибір - Дмитро Тимчук".