RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Як Путін використовує в своїх цілях обмін полоненими на Донбасі: названі головні моменти

Президент Росії Володимир Путін використовує обмін полоненими на Донбасі у своїх інтересах.

Про це пише військовий експерт Олег Жданов у своєму блозі на "Апострофі".

"Полонених можна було отримати при двох варіантах. Перший – усунення Путіна від влади. Але ми розуміємо, що на сьогодні це на рівні фантастики. І другий варіант – це висока політична мотивація Путіна, тому що особисто він приймає рішення по Донбасу і ситуації в регіоні. Все управляється виключно з вежі Кремля. Не потрібно будувати ілюзій і сподіватися на якісь дива", - зазначив експерт.

За його словами, шляхом проведення обміну полоненими Путін намагається здатися себе миротворцем і показати, що Росія не є стороною конфлікту на Донбасі.

"А мотивація Путіна в даному випадку полягала в тому, що, по-перше, він показав всьому світу, що Росія нібито не є стороною конфлікту. Вони навіть не прислали свого представника на переговори, змусивши представника України в особі Віктора Медведчука сісти за стіл переговорів безпосередньо з ватажками псевдореспублік. А в якості російського сліду в цьому переговорному процесі виступив патріарх Кирил. Тобто "висока духовність", "моральність", "гуманізм" в особі РПЦ", - пише Жданов.

"Друге – Путін показав всьому світові, що він є "миротворцем" і може вирішувати такі питання. Тому що Медведчук його попросив, а той у відповідь сказав, що переговорить з цими хлопцями (ватажками так званих ДНР-ЛНР, - "Апостроф"), щоб вони сіли за стіл переговорів. Тут же Росія анонсує телефонні переговори Путіна з ватажками бойовиків, незабаром питання вирішується - і ми отримуємо полонених. Тим більше, не полонених, а незаконно утримуваних", - додав військовий експерт.

Також він звернув увагу, що, незважаючи на весь ажіотаж навколо обміну полоненими, фактично були обмінені громадяни України громадян України.

"При цьому наша роль зводиться до того, що ми - одержувачі. Крім того, ми сором'язливо замовчуємо про те, що обміняли українських громадян на українських громадян. А в усьому світі це розтрубили - і в Росії в тому числі. Виходить, що конфлікт "цивільний" (як його хоче подати пропаганда Кремля, - "Апостроф")", - підкреслив Олег Жданов.

Він розповів, за яких умов обмін полоненими міг би бути політичною перемогою України.

"Якщо б до Путіна звернувся Петро Порошенко, то це була б наша велика політична перемога. Ми показали всьому світові, що Росія є стороною конфлікту, що два президенти виходять на пряму розмову з гуманітарного питання обміну полоненими за формулою "всіх на всіх" і тим самим виконуються Мінські домовленості. Ось це була б перемога", - пише експерт.

Він додав, що тепер у вигідному світлі постає лідер руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"А тепер всі лаври дісталися Віктору Медведчуку. Зараз, якщо, не дай Бог, будуть вибори у Верховну Раду, то Медведчук скаже: "Я ж на клацання пальців домовився з Путіним, голосуйте за мене і я привезу всіх інших". Тим більше, Росія вже сказала, що у них є незаконно утримувані 103 людини. Наша пісня гарна – починай спочатку. Можна ж нескінченно ловити людей на вулиці і говорити: "Ми утримуємо громадян України, треба їх міняти", - констатує Жданов.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Росія пішла на хитрість щодо Донбасу: небезпека, про яку треба знати Україні".