Після Сирії і Донбасу в Росії хочуть легалізувати приватні військові компанії

У Росії розробляється законопроект про легалізацію приватних військових компаній (ПВК).

Про це розповів перший заступник голови комітету з держбудівництва та законодавства Держдуми РФ Михайло Ємельянов, повідомляє RT.

"Законопроект планується внести протягом місяця. Виступ (глави МЗС Россиии Сергія) Лаврова нас стимулює до цього. Ситуація в Сирії показала актуальність приватних військових компаній - вони відмінно підходять для застосування в подібних локальних конфліктах. Закон дозволить залучати співробітників ПВК до участі в контртерористичних операціях за кордоном, до захисту суверенітету союзницьких держав від зовнішньої агресії. А також до захисту різних об'єктів, включаючи родовища нафти і газу, залізні дороги", - розповів він.

Депутат додав, що в Росії з'явиться ліцензування ПВК, а також будуть прописані соцгарантії для їх учасників. При цьому ПВК заборонять порушувати суверенітет держав, скидати їхні уряди і використовувати зброю масового ураження.

Відзначимо, що вчора Лавров закликав ввести ПВК "в правове поле".

Нагадаємо, по всьому світу діють десятки російських ПВК, включаючи Сирію, Судан і окупований Донбас. Участь в таких компаніях підпадає в Росії під визначення "найманство", тому їх учасники повинні нести кримінальну відповідальність.

Раніше російський генерал у ефірі росТВ відкрито визнав, що РФ в Сирії воює за інтереси "Газпрому".