Забрали російські вертольоти: з'явилися подробиці втечі Януковича з України

У ніч на 23 лютого 2014 року колишнього президента України Віктора Януковича з охороною із Запорізької області забрали три російські вертольоти Мі-8.

Про це сьогодні, 18 січня, під час допиту в Оболонському районному суді Києва заявив співробітник Управління державної охорони Віктор Різниченко, передає "Українська правда".

За його словами, 21 лютого 2014 року Віктор Янукович перебував в Адміністрації президента, близько 17:00 він виїхав кортежем в Межигір'ї, а в 22:00 вилетів двома вертольотами з Межигір'я в невідомому напрямку.

Різниченко сказав, що через кілька годин отримав вказівку їхати в Харків у складі передової групи.

"Ми прибули до Харкова, де о 10:00 ранку 22 лютого, поїхали в резиденцію, де вже перебував Янукович. Знаю, що в цей день він дав інтерв'ю журналістам і повинен був відвідати з'їзд Партії регіонів. Але цей захід скасували, і після обіду Янукович кортежем виїхав в аеропорт Харкова", - додав співробітник УДО.

Звідти двома вертольотами вилетіли в невідомому напрямку. Через годину диспетчер передав екіпажу вимогу Олександра Турчинова повернутися на аеродром в Харків. Пілоти відповіли, що для цього не вистачить палива, і потім приземлилися в Донецьку.

Там екс-президент з охороною сіли в літаки типу Falcon, але не злетіти не змогли: прикордонники заявили, що виліт заборонений, оскільки не оформлені необхідні документи.

Януковича посадили в автомобіль і перевезли в особняк в Донецьку, де він зустрівся з олігархом Рінатом Ахметовим. Близько 22:00 22 лютого Янукович з охороною виїхали у напрямку Криму.

В районі Бердянська Запорізької області кортеж під'їхав до сільськогосподарського поля.

"Висвітлили фарами авто це поле і буквально відразу на нього сіли 3 вертольоти Мі-8. На фюзеляжі - зображена червона зірка, невідомі пілоти були в спецспорядженні, без шевронів або нашивок", - говорить Різниченко.

"Думаю, що це були вертольоти Російської Федерації", - підкреслив він.

Також Різниченко повідав про перевантаження в літак, зупинки з технічних причин у російському місті Анапа.

23 лютого з Анапи Януковича доставили в Ялту (Крим), де його зустріли військовослужбовці РФ, потім екс-президента привезли на базу Чорноморського флоту Росії в Козачій Бухті.

Там Віктор Янукович зробив охоронцям пропозицію: хто хоче летіти з ним. Згоду дали більше 10 осіб. Сам Різниченко з кількома колегами відмовився і на наступний день вранці вирушив у Київ.

Співробітник УДО додав, що останній раз, останній раз бачив Януковича на плацу біля Севастополя близько 23:00 23 лютого.

Як повідомляв "Апостроф", адвокат Віктора Януковича заявив, що його підзахисний має намір повернутися в Україну.