RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Репресії проти українців з боку РФ і бойовиків ЛНР-ДНР: названі кілька важливих моментів

Необхідно розділяти незаконно утримуваних українців в ОРДЛО і тих, хто потрапив під політичні репресії в Росії, включаючи в окупованому нею Криму.

Про це "Апострофу" розповів військовий експерт Олег Жданов.

Він нагадав, що, за інформацією омбудсмена Валерії Лутковської, близько п'яти тисяч громадян України незаконно утримуються в ОРДЛО, а також у анексованому Криму і в самій Росії.

"Тут потрібно розділяти незаконно утримуваних громадян на окупованих територіях (або тимчасово непідконтрольних) та тих, хто потрапив під політичні репресії Росії. І тут є два способи вирішення цього питання. З одного боку, ми начебто у зв'язку з тим, що не визнаємо Росію стороною конфлікту (закон про реінтеграцію Донбасу, де Росія названа агресором, ще не підписано президентом, - "Апостроф"), змушені вести переговори з представниками окупаційних адміністрацій, які ми фактично легалізували ухваленням закону про особливості національної політики або як його ще називають законом про реінтеграцію Донбасу. Це один напрямок", - говорить Жданов.

"І зовсім інше - дипломатична діяльність України в плані звільнення своїх громадян, які потрапили під політичні репресії на території РФ, точніше під російську юрисдикцію. Тому що для нас Крим окупований. У Росії ж вважають півострів своєю частиною. І такі ситуації вирішуються тільки дипломатичним шляхом і шляхом вирішення через міжнародні інстанції. Зокрема, через той же Європейський суд з прав людини, який є зараз головним інститутом. Плюс дипломатична робота МЗС України щодо звільнення наших громадян", - зазначив експерт.

"Ті, хто потрапив під юрисдикцію судової системи РФ - їх можна віднести до категорії політв'язнів, навіть включаючи територію Криму. А ті, хто потрапили "в підвал", були затримані органами, створеними самопроголошеними "республіками" або як зараз вважається окупаційними адміністраціями. Вони вважаються незаконно утримуваними громадянами. Тому що ми не визнаємо ці формування, це наша територія, яка тимчасово окупована. Ось в цьому є пряме розмежування, де кому працювати", - додав Олег Жданов.

За його словами, з незаконно утримуються громадянами мають в основному працювати спецслужби, а з політв'язнями - лише дипломати.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Війна на Донбасі: Кремль шукає нові кроки