RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Гірше, ніж в Косово: в Україні вказали на важливу проблему із звільненням Донбасу

Для звільнення окупованих районів Донбасу необхідно чітко визначити відновлення суверенітету України як кінцеву мету миротворчої місії ООН.

Про це військовий експерт Микола Сунгуровський розповів в інтерв'ю "Апострофу".

На думку експерта, ситуація з введенням миротворців на Донбас гірша, ніж в Косово, де місія ООН була розміщена на всій території для створення тимчасової адміністрації та поступової передачі функцій до новосформованої влади.

"В Україні це питання стоїть по-іншому. В принципі, вирішення конфлікту означає повернення до доконфліктної ситуації, що передбачає відновлення кордонів та суверенітету. А суверенітет – це не тільки місцева влада. Я в якомусь законопроекті читав, що місія поступово передає владу новообраним місцевим органам влади. А чому місцевим органам влади? А центральним? А СБУ – це місцева влада? А прикордонники – це місцева влада? А митний контроль – це місцева влада? Дуже багато функцій центральної влади. Про який суверенітет може йти мова без передачі цих функцій центральній владі?", - підкреслив Сунгуровський.

За його словами, визначення кінцевої мети місії принципово важливо для ООН, оскільки вона є умовою виведення миротворців.

"Коли її необхідно виводити? Коли мету досягнуто. Там же не терміни грають роль. Місія може продовжуватися (і таке вже було) нескінченну кількість разів. Рік минув, мету не досягнуто – продовжується місія. Ще рік минув, мету не досягнуто – продовжується. Місія в Косово, наприклад, досі існує тому, що кінцеву мету не досягнуто. І тут те ж саме. Але ця кінцева мета повинна бути визначена. І потрібно не обмежуватися тільки лінією розмежування, тому що це означає просто перемир'я, а не вирішення конфлікту", - резюмує вал експерт.

Більше про нюанси миротворчої місії на Донбасі читайте в матеріалі "Апострофа": Є тільки один спосіб повернути Донбас під контроль України - військовий експерт.