RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Гарячий мир: в США цікаво охарактеризували відносини з Росією

На даний момент відносини між США і Росією можна описати як "гарячий мир", а не "холодна війна".

Про це в своїй статті для Globe and Mail написав екс-посол Росії в США Майкл Макфол.

Дипломат підкреслив, що дійсно в поточних відносинах Росії і США спостерігаються деякі риси "холодної війни", однак, є і нова динаміка, яка може бути більш небезпечною.

"Як і за часів холодної війни, Росія і США залишаються світовими ядерними супердержавами - єдиними здатними підірвати всю планету. Страх справжньої ядерної війни сьогодні не такий сильний завдяки угодам про контроль ядерних озброєнь, які сприяли суттєвому зниженню ядерного арсеналу двох країн. Однак, ми (РФ і США) все ще можемо знищити один одного за кілька хвилин", - підкреслив Макфол.

За його словами, "гарячий мир" посприяв переходу гонки ядерних озброєнь з "кількісної" на "якісну", і незабаром "холодна війна може здатися періодом стабільності".

Крім того, сьогоднішній "гарячий мир" відрізняється від "холодної війни" готовністю президента РФ Володимира Путіна "використовувати силу ризикованим чином". Макфол нагадав про вбивства і отруєння Кремлем опонентів і зрадників, кібератаку на Естонію, вторгнення до Грузії і України, підтримку сирійського лідера Башара Асада, втручання в вибори в країнах Заходу.

"Хоча Путіну поки далеко до політики Хрущова, який намагався розмістити ядерні ракети на Кубі, поведінка Росії на міжнародній арені здається більш непередбачуваною, ніж за часів останніх десятиліть холодної війни. Так краще гарячий мир, чи холодна війна? Думаю, так, але я не впевнений", - підсумував дипломат.

Раніше Олексій Арестович розповів "Апострофу" про перспективи війни Путіна з західним світом: Захід не буде знищувати Росію, там зрозуміли, що з нею робити - військовий експерт.