Відомий журналіст пояснив, що чекає окупований Донбас після відставки Суркова

Відставка помічника президента РФ Владислава Суркова, який відповідає в тому числі за український напрямок російської зовнішньої політики і, за деякими даними, курирування "ДНР-ЛНР", а також вважається "сірим кардиналом" Кремля, може істотно вплинути на ситуацію на Донбасі.

Про це у своїй колонці на "Еспресо" пише журналіст Віталій Портников.

"Сурков ще не пішов у відставку, а в медіа вже обговорюють кандидатуру його можливого наступника. І показово, що перше прізвище, яке з'явилося в списку претендентів - Михайло Бабич, представник президента Росії в Приволзькому федеральному окрузі", - зазначив він.

Портников нагадав, що свого часу саме Бабич розглядався Кремлем в якості можливого наступника Михайла Зурабова на посаді посла Росії в Україні, але тоді Київ не погодився з таким призначенням.

"Якщо він (Бабич, - ред.) зараз з'явиться на Донбасі, це буде означати перетворення "народних республік" у військові організації в чистому вигляді. Кремлю вже більше не буде цікавим "народ Донбасу" і перевибори з американцями - який з Бабича парламентер! А ось наглядач - відмінний. Тим більше за бойовиками. Бабич буде стежити, щоб багато не крали, диверсії проводили за погодженням з Кремлем, без самодіяльності. І були готові виконати будь-який наказ російських господарів. Політика, в яку так любив грати на Донбасі Сурков, остаточно уступить місце позиційній війні", - підкреслив він.

У той же час Портников уточнив, що іншою буде ситуація в разі призначення відповідальним за Донбас віце-прем'єра Дмитра Козака. У цьому випадку головною метою куратора стане мінімізація витрат на Донбас. Президента РФ Володимира Путіна не буде в ситуації з Козаком цікавити війна. Він вимагатиме утримання окупованої території з найменшими витратами. Однак, на думку журналіста, користі від цього буде не дуже багато.

"Але найголовніше, звичайно, це не те, яким буде характер окупації. А то, що окупація окупацією залишиться, - хоч би якого гауляйтера Путін не обрав для Донбасу", - підсумував журналіст.

Читайте також матеріал "Апострофа": Кремль і ватажки ДНР-ЛНР готуються до страшного сценарію на Донбасі.