На Заході пояснили, чого буде коштувати Росії новий військовий похід проти України

На сьогоднішній день Україна навчилася захищати себе набагато більш ефективно, і спроба відновити військові дії на Донбасі може мати досить високу ціну для Російської Федерації.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив американський письменник і журналіст Девід Сеттер.

"Незважаючи на всі проблеми в Україні, агресія консолідувала національну свідомість українців. Це означає, що, якщо російські війська і сепаратисти намагатимуться розширити свою зону окупації, вони зіткнуться з опором населення. Навіть якщо вони окупують нові території, то будуть потім мати партизанський опір" , - зазначив він.

За словами Сеттера, стратегічно ситуація для Росії не дуже позитивна. Крім того, нова зброя, яку Америка поставляє в Україну, теж змінює ситуацію.

"Треба мати на увазі, що мета російської стратегії - не окупувати територію, а завоювати лояльність російського населення. Ми будемо знати, що ця стратегія програшна, якщо російське населення саме буде чинити опір війні і режиму. Поки воно підтримує цю агресію, з точки зору російських керівників, стратегія успішна. Навіть якщо на полі бою вони програють. Тому що метою цієї авантюри було консолідувати російську громадську думку", - підкреслив він.

У той же час журналіст додав, що йому здається можливим тільки один сценарій по Донбасу - це виведення військ і відновлення територіальної цілісності України.

"Припускаю, що можливе послаблення військового конфлікту, зменшення кількості жертв. Але або Росія збереже контроль над цією територією, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні, або вони підуть звідти, і Україна відновить територіальну цілісність, а відносини нормалізуються. Природно, ще є питання Криму. Але мені важко уявити, як вирішити ситуацію, коли російська сторона окупує чужу територію", - підсумував Сеттер.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Україна сильно вплине на долю Росії, але є і поганий сценарій - західний експерт.