Всі викликають багато запитань: стали відомі прізвища і терміни голосування по кандидатах в аудитори НАБУ

Кандидати на пост аудитора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) викликають багато запитань.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, відповідно до закону про НАБУ, незалежний аудит відомства повинен проводитися щороку. Однак через неможливість визначитися з кандидатами в ревізори за квотами від парламенту і президента аудит не був проведений навіть за 2016 рік.

Перша спроба призначити аудитора ще навесні 2017 року не увінчалася успіхом: ні кандидатура колишнього працівника Скотланд-Ярду Найджела Брауна, ні кандидатура заступника генерального інспектора Міністерства юстиції США Роберта Сторча не знайшли підтримки в сесійній залі.

Друга спроба також не увінчалася успіхом. Претендентів було троє: юрист з Іспанії Карлос Кастресана, прокурор з США Марта Борщ і все той же Роберт Сторч. Але ніхто з них так і не став аудитором.

На третій за рахунком конкурс у НАБУ подалося п'ятеро кандидатів.

За словами позафракційного нардепа Юрія Дерев'янка, ідея провести конкурс виникла у провладних сил, хоча, згідно з регламентом, новий конкурс міг і не оголошуватися.

Перший кандидат на посаду аудитора НАБУ - Валерій Небога, пенсіонер, який вже подавав свою кандидатуру на різні посади: від детектива до керівника управління.

Другий - Юрій Ліхненко, також пенсіонер, голова організації "Антимафія". Останній раз працював в правоохоронних органах, судячи з автобіографії, більше 20 років тому.

Третій - Володимир Василенко, правозахисник, який працював суддею в міжнародному суді ООН і представником України в Раді ООН з прав людини.

Четвертий - Вадим Меламед, адвокат, нотаріус, який останні 25 років живе в Ізраїлі, де має власну юридичну компанію "Вадим Меламед адвокат і нотаріус".

П'ятий кандидат - Томар Фаерстоун, американець, колишній прокурор у США, партнер компанії "Бейкер і Маккензі", який 6 років працював у відділі по боротьбі з організованою злочинністю прокуратури США в Нью-Йорку, де спеціалізувався на справах російських олігархів і чиновників, пов'язаних з корупцією і відмиванням коштів.

Згідно з процедурою, до 19 травня профільний комітет повинен заслухати претензії до кандидатів, які подалися на аудитора. Потім - заслухати самих претендентів на наступному засіданні антикорупційного комітету.

Однак, за словами екс-глави антикорупційного комітету, заступника голови фракції "Самопоміч" Єгора Соболєва, цей сценарій малоймовірний. Пізніше цю інформацію виданню підтвердили ще кілька депутатів від провладної партії на умовах анонімності.

"Так, питання голосування за аудитора хочуть поставити на цьому тижні, на цьому наполягатиме фракція БПП", - повідомив один з парламентаріїв.

Уточнюється, що один з можливих сценаріїв - пакетне голосування разом з кандидатурами нових членів Центрвиборчкому, яких Верховна Рада також ніяк не може призначити. Саме пакетним голосуванням парламенту простіше проводити спірні призначення.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Спроба №3: Порошенко і соратники готують на осінь гучну відставку.