RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

​Богомолець вимагає від НАБУ розібратись з відмиванням коштів МОЗ

Рахункова палата України, за запитом народного депутата, голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець, виявила неефективне використання майже третини мільярда гривень Міністерством охорони здоров’я. Депутат звернулася до Національного антикорупційного бюро щодо зловживань в МОЗ.

Богомолець наполягає, щоб ті керівники, які відповідальні за зловживання в МОЗ, були притягнуті до відповідальності.

«Рахункова палата звернулася до НАБУ щодо зловживань в МОЗ. 2 млрд гривень виплатила Україна за останні роки для лікування наших громадян в закордонних клініках. Наскільки ефективно використані кошти – перевіряла Рахункова палата за моїм повторним запитом. За результатами аудиту Рахункова палата визначила, що рекомендації, надані профільному міністерству щодо створення прозорих умов роботи протягом двох років та ефективного використання бюджетних коштів по програмі лікування за кордоном, практично не виконані та звернулася до НАБУ з інформацією про виявлені факти, що містять ознаки кримінальних правопорушень», – написала політик.

За її словами, при лікуванні українців за кордоном з лікувальними закладами як два роки тому, так і зараз не укладалися двосторонні угоди. При цьому, чверть українців, які лікувалися за кошти МОЗ за кордоном, померли.

«Вартість послуг жодними розрахунками не підтверджена, а ціновий аналіз під час вибору медичних закладів не проводився. Фактично, МОЗ перераховувало закордонним клінікам не обґрунтовані суми на лікування. За попередньою інформацією, 25% всіх, хто були направлені на лікування за державні кошти, – померли. Одночасно в звіті про виконання паспорту бюджетної програми за 2016 рік МОЗ записало, що 98% хворих за результатами лікування за кордоном поліпшили своє здоров’я», – зазначила депутат.

Також вона підкреслила, що через порушення законодавства з боку МОЗ закордонні лікарні користувалися бюджетними коштами України, не надаючи українцям ніяких послуг.

«Гроші закордонним клінікам МОЗ перераховувало авансом, що не передбачено Постановою Кабміну №117, яка регулює подібні питання. В результаті деякі клініки майже два роки користувалися бюджетними коштами України на власний розсуд, не надаючи жодних послуг українцям. Загалом, за оцінками Рахункової палати, з майже 1 мільярда гривень, виділених за звітний період на лікування українців за кордоном, 286 мільйонів були використані «неекономно, неефективно й нерезультативно». Побачимо, чи справді НАБУ не побоїться «касти недоторканих» і чи понесуть, нарешті, ті керівники, які відповідальні за зловживання, належну відповідальність», – підсумувала Богомолець.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика
Теги: