RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

В Україні зробили гучну заяву про закінчення декомунізації

Процес декомунізації в Україні підходить до фінішу і говорити про повне його завершення можна буде після перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей, а також Кіровоградського району.

Про це "Апострофу" розповів директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"Перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей є, по суті, завершальним етапом декомунізації. Воно підпадає під дію законів про декомунізацію, але дещо затягнулося, тому що потребує іншої процедури – змін до чинної Конституції, оскільки і Дніпропетровська, і Кіровоградська області там згадані. Депутати зрештою взялися за реалізацію цієї процедури, було зібрано потрібну кількість підписів і 20 червня цей проект постанови розглядався на комітеті з питань місцевого самоврядування. Після цього проект подадуть до Конституційного суду, потім голосуватиме парламент, де проект має набрати конституційну більшість (понад 300 голосів, - "Апостроф")", - пояснив він.

За словами В'ятровича, є всі підстави вважати, що конституційна більшість буде набрана і справа буде за голосуванням в Раді.

"Сподіваємося на професіоналізм спікера, який, очевидно, буде розуміти, коли слід провести голосування, щоб була достатня кількість народних депутатів в залі", - сказав історик.

В даному контексті він зазначив, що інші області не потребують перейменування, але ще залишається невирішеним питання зі зміною назви Кіровоградського району. Постанова пройшла комітет, але не була поставлена на голосування.

"Є ще також перейменування дев’яти сіл, назви яких неочевидно містили комуністичну символіку, але це виявили в документах і запропонували для перейменування. Сподіваємося, це теж незабаром буде зроблено. Тоді можна буде сказати, що на всі 100% в контексті перейменування декомунізацію завершено", - резюмував В'ятрович.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Залишилося кілька кроків: В'ятрович про завершення боротьби з комунізмом в Україні.