Україна у відносинах з Росією повинна керуватися досвідом Фінляндії та Франції, - український дипломат

Внутрішні реформи і врегулювання конфлікту з Росією повинні перетворити Україну в прекрасне місце для бізнесу.

Про це в інтерв'ю Главкому заявив український дипломат, старший радник Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук.

"Нам потрібно вирішити як внутрішні проблеми, так і здійснити трансформацію з проблемою у відносинах Заходу і Росії, в можливість його врегулювання. Як це зробили свого часу Фінляндія або Австрія. Щоб Росія сприймала Україну в кордонах 1991 року не як ворога, а хоча б як нейтральну державу", - зазначив він.

На думку Василя Філіпчука, внутрішні реформи і врегулювання конфлікту повинні перетворити Україну в прекрасне місце для бізнесу, де комфортно інвестувати і росіянам, і американцям.

"Головне, щоб ми цього захотіли і не дозволили "бенефіціарам" війни зацькувати суспільну дискусію щодо того, яку країну ми будуємо і як ми повинні вийти з конфлікту. Межу в питанні компромісу може озвучити кожен з нас і рішення повинне будуватися на громадському консенсусі. Важливо тільки зробити це вчасно. А не як завжди в українській історії - із запізненням на десятиліття, як це вже сталося з ЄС і НАТО. Тому що ціна за помилку в цьому випадку буде ще більше", - підкреслив Василь Філіпчук.

Детальніше про про плани Кремля для України читайте в матеріалі "Апострофа": Росія готує умови для поглинання України, це головна небезпека - Олексій Арестович.