Стало відомо, як Росія може позбавити Україну портів без окупації Маріуполя

Щоб заблокувати роботу маріупольського і бердянського портів, Росії не обов'язково фізично окупувати Маріуполь.

Про це "Апострофу" розповів економіст Олексій Кущ.

"У Росії є відмінна можливість за допомогою обмеження навігації в Керченській протоці повністю заблокувати логістику в маріупольському та бердянському портах (що зараз і відбувається). В такому разі втрати України в платіжному балансі можуть скласти до 1 мільярда доларів на рік, і мінус 1% ВВП", - пояснив він.

При цьому економіст зазначив, що перенаправити колосальні потоки вантажів з азовських портів в чорноморські в найближчі 2-3 роки нереально.

"Тому Росія затискатиме азовський вузол на нашій шиї доти, поки не намацає больовий поріг. Україна має в цій ситуації тільки один варіант: посилювати роботу в міжнародних судах і стратегічно вирішувати питання про договір, згідно з яким Азовське море і Керченська протока визнані внутрішніми водами Росії і України", - пояснив Кущ.

У свою чергу військовий експерт, заступник директора з міжнародних питань Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь вказав на необхідність денонсації зазначеного договору.

"У цьому договорі є вказівка, що всі суперечки вирішуються між двома сторонами і треті сторони не можуть втручатися. За моєю оцінкою, потрібно денонсувати цей договір і встановити на морі правила міжнародного морського права, які дуже жорсткі. У такому разі Росії буде складніше демонструвати свою силу на морі. А зараз, формально, поки море внутрішнє, ми звичайно можемо звертатися в міжнародні організації, але РФ зможе легко блокувати ці процеси", - зазначив він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Танкові кулаки та авіація: як Росія може атакувати Маріуполь.