RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

НАТО в небезпеці: відомий дипломат вказав на тривожну тенденцію

На сьогоднішній день НАТО опинилося в небезпеці через слабшання здатності блоку приймати політичні рішення.

Про це у своїй колонці на Project Syndicate пише відомий дипломат, колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, повідомляє "Новое время".

"Якщо на події, що відбуваються, дивитися крізь рожеві окуляри, можна подумати, що з найважливішим стратегічним альянсом Заходу все більш-менш у порядку... Але насправді, НАТО - в небезпеці, а доля цього блоку тепер перебуває в зневажливих руках Трампа (президента США Дональда Трампа, - ред.)", - зазначив він.

Так, напередодні і під час саміту НАТО було багато скарг з приводу розміру військових витрат країн-членів Альянсу в частці від ВВП. При цьому європейські витрати на оборону приблизно в два рази перевищують те, що США у витрачають на безпеку Європи, а також приблизно в два рази більші оборонних видатків Росії.

"Так, не варто применшувати критичне значення американського командування, контролю та розвідки в Європі... Проте американські війська, які постійно перебувають там, підготовлені тільки для ведення обмежених бойових дій", - підкреслив Більдт.

Він додав, що Альянс повинен продовжувати удосконалювати свою обороноздатність в Європі, і уточнив, що перевага Росії над НАТО більше полягає в якості командування і управління, ніж у кількості ресурсів.

"Так як Росія - одна країна, її військові сили більш цілісні, якщо буде відповідна стратегічна директива Кремля - їх простіше і швидше перекинути... У свою чергу, у сил НАТО є добре інтегрована структура командування. Але все це навряд чи буде мати значення, якщо політичні рішення про передислокацію сил або початок операції не зможуть прийняти вчасно. Єдність волі і швидкість прийняття рішень на вищому рівні визначають результат будь-якого військового протистояння", - зазначив дипломат.

Крім того, він навів конкретний приклад, який демонструє суть проблеми.

"Уявіть собі, що може статися, якщо країна-член НАТО подасть сигнал тривоги про те, що Росія почала секретну військову операцію в кримському стилі на її території... І ось тепер, уявіть, як буде поводитися Трамп у подібній ситуації. Чи подзвонить він Путіну (президенту РФ Володимиру Путіну, - ред.), щоб уточнити, що відбувається?... Це дійсно тривожні питання про американського президента. І тепер вони надовго повисли над Європою", - підсумував Більд.

Читайте також матеріал "Апострофа": Путін оточив Україну з трьох сторін: де найголовніша небезпека.