RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Не треба влаштовувати шоу: в Раді пояснили ситуацію з позбавленням нардепів недоторканності

Для того, щоб депутатів можна було позбавляти недоторканності, необхідно внести зміни в регламент Верховної Ради та до деяких положень кримінально-процесуального закону.

Про це в інтерв'ю "Апострофа" розповіла віце-спікер парламенту Оксана Сироїд.

"За кодексом 2010 року та відповідно до Конституції, щодо будь-якого депутата можна проводити слідство. Просто треба внести зміни в регламент Верховної Ради і буквально до деяких положень кримінально-процесуального закону, щоб не було винятків для народних депутатів. І все. Не треба приходити в парламент і влаштовувати шоу, показувати мильні опери "курям на сміх", що наш генеральний прокурор [Юрій Луценко] дуже любить. Після прийняття нового Кримінального процесуального кодексу в 2010 році кримінальне провадження відкривається за фактом вчинення злочину, і слідство може вестися спокійно. А обвинувальний акт вручається по завершенню слідчих дій, а не на початку. У той час як до 2010 року ми жили за стандартами кримінального процесу радянського зразка, коли людина вважалася підозрюваною з моменту відкриття кримінального провадження", - каже вона.

За словами Сироїд, Верховна рада не хоче голосувати за законопроект, що дозволяє проводити слідчі дії і щодо депутатів.

"Відповідний законопроект "Самопоміч" зареєструвала ще два роки тому, щоб прокуратура і слідство могли проводити всі слідчі дії щодо депутата, як і щодо інших людей. Депутати, серед яких президентська фракція, не голосують. Президент при цьому пафосно носиться з законопроектом про скасування депутатської недоторканності. Але це блеф. Це спроба президента показати, яким дурним є цей парламент. Немає проблем, нехай його фракція дасть 130 голосів за проект закону, який ми зареєстрували два роки назад, і тоді я повірю, що він дійсно хоче обмежити депутатську недоторканність", - уточнила віце-спікер парламенту.

Сироід уточнила, що недоторканність вигідна депутатам, оскільки дозволяє приховати всі свої активи до її зняття.

"Сама по собі недоторканність в нинішньому вигляді є спотвореною, але не через Конституцію, а через кримінальний закон. Не потрібно змін до Конституції взагалі! Чому депутатам так потрібна ця недоторканність і чому людей вона так дратує? Тому що фактично, поки слідство дійде до парламенту для зняття недоторканності з депутата, якого підозрюють у злочині, цей депутат має можливість приховати свої активи, відкупитися, втекти з України", - додає Сироїд.

Детальніше про майбутні вибори і не тільки читайте в матеріалі "Апострофа": Росія виставить багато кандидатів на виборах президента України - Оксана Сироід.