RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Опубліковано рейтинг країн, що протистоять гібридній агресії Кремля: інфографіка

Команда Kremlin Watch з'ясувала, з якими саме погрозами в сфері безпеки, пов'язаними з політикою Росії, стикаються зараз влада і громадянське суспільство європейських країн.

Детальніше про це розповіла координатор проекту Kremlin Watch Вероніка Віхова, передає Радіо Свобода.

"У центрі проекту - інтерактивна карта, за допомогою якої можна дізнатися, як саме та чи інша з європейських держав (мова йде не тільки про членів ЄС) бореться з дезінформацією і іншими "гібридними" методами, використовуваними для посилення російського впливу. У кожному розділі можна знайти посилання на ті чи інші урядові матеріали, аналітику, ініціативи громадянського суспільства, публікації в ЗМІ на відповідні теми. Є там і наша аналітика - рейтинг держав відповідно до прийнятими ними заходами протидії російському впливу. Це аналіз дій декількох десятків країн за останній рік", - зазначила вона.

За її словами, для оцінки загроз для тих чи інших країн з боку Росії використовувалися три критерії. Перший - це сприйняття російського впливу і пов'язаних з ним загроз політичною елітою цієї країни. Другий критерій - що конкретно зроблено в даній країні: створені якісь органи, що займаються боротьбою з "гібридними" погрозами. Ну і критерій третій - діяльність спецслужб європейських країн, їх робота по відображенню таких загроз, наскільки про неї можна судити за відкритими джерелами .

У підсумку, країни, з огляду на ці критерії, було розділено на кілька груп. У найбільш благополучну увійшли Великобританія, Швеція і країни Балтії. На іншому полюсі - країни, де не приділяється майже ніякої уваги цій проблемі. Туди ми включили Грецію і Кіпр. Шість інших країн, де становище лише трохи краще - Австрія, Угорщина, Люксембург, Мальта, Португалія і Словенія.

Що стосується засобів, які використовують російські спецслужби, але їх декілька.

"Треба відзначити, що вони добре підбирають ці інструменти в залежності від специфіки конкретної країни або регіону. Скажімо, в Центральній і Східній Європі використовуються певні зв'язки, які напрацьовано ще в радянський період. Йдеться, з одного боку, про активізацію роботи російських спецслужб в ряді країн, з іншого - про механізми інформаційно-пропагандистської війни. Інший рівень - вже широко відома "нестандартна" взаємодія Москви з деякими європейськими політичними силами та їх лідерами. Ну і, звичайно, економічні операції з політичним підтекстом. Згадаю два проекти в галузі атомної енергетики: угоду між владою Угорщини і Росатомом про будівництво нових реакторів АЕС "Пакш-2" і спроби укласти аналогічну угоду в Чехії, по АЕС в Темеліні", - роз'яснює виховую.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що Росія потрапила в топ головних загроз ЄС.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика