RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Бистрицький попередив про неприпустимість політики нетолерантності

Серед всезагальної радості з приводу надання Томосу українському православ'ю не можна забувати, що насилля - не християнський спосіб вирішення проблем, а людину не можна примусити до спасіння.

Таку думку висловив філософ Євген Бистрицький на своїй сторінці у Facebook.

"Надання Томосу породжує великий ентузіазм щиро віруючих та віруючих у традицію українського православ‘я проти імперської церкви. Не всі щасливі. Холодні голови попереджають про можливість, отже — неприпустимість насилля, у тому числі політичного, у процесі об‘єднання різних гілок однієї традиції в єдину ставропігійну помісну церков — загальнонаціональний «дім божій». Тому не зайве нагадати про приписи від Локка, батька європейського секулярного розуміння толерантності — від євангельського поняття "терпіння складностей від іншого", - пише він.

На думку Бистрицкого, не можна довіряти турботу про душу " "виборній світській владі".

"Це три основні аргументи: (1) ми не можемо передовірити контроль над та турботу за нашими душами навіть обраному начальству; (2) насильно людину не можна змінити для спасіння, тому що можна примусити підкорятись, але силою не змінити вірування; (3) навіть якщо примус і схиляє когось до такої суто умоглядної зміни, це не гарантує спасіння, оскільки немає нагоди вірити у начальство як надійного суддю у справі релігійної віри", - додав він,одначе, подякувавши владі за турботу про помісну церкву.

"Ми вдячні керівництву за турботу про спільну церкву. Втім, спасіння душі вже не справа начальства і будь-якого насильства. Це справа толерантності нашого обопільного поводження під час об‘єднання і, отже, роз‘єднання. Ми ж європейці, які повертають Європу собі", - підсумував філософ.

Як повідомляв "Апостроф", остаточне рішення про надання Томосу про автокефалію Українській православній церквіможе бути прийнято в кінці листопада під час наступного засідання синоду Константинопольського патріархату.