RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Тетяна Черновіл розповіла про важливу деталь законопроекту про адвокатуру

Одним з авторів законопроекту про адвокатуру, який запропоновано розглянути Верховній Раді, є Денис Бугай – людина, яка свого часу була менеджером корупційних схем олігарха Курченка, котрий, у свою чергу, в часи Януковича був гаманцем "Сім’ї",

Про це заявила на брифінгу в четвер, 6 грудня, народний депутат фракції "Народний фронт" Тетяна Чорновіл.

"Наразі всьому суспільству нав’язується законопроект про адвокатуру. Стверджують, ніби його автором є президент, але я хочу сказати, що нас обманюють, оскільки насправді автором цього документу є такий собі Денис Бугай. Це – відома особа, така собі тяглова конячка младоолігарха Курченка, відомого корупціонера часів Януковича, який був гаманцем "Сім’ї", – повідомила депутат.

За її словами, дізнатись про це, дуже легко, при чому з офіційних джерел.

"Про те, що саме ця людина є автором законопроекту про адвокатуру, неважко дізнатися з офіційних джерел, де вказано, що він є членом авторської групи, котра займалася розробкою документа", – додала вона.

За словами Тетяни Чорновол, саме через авторство законопроекту в неї виникають дуже великі питання до законопроекту про адвокатуру.

"Хочу нагадати кілька моментів, які засвідчують особистість автора законопроекту. По-перше, хочу нагадати, що напередодні Майдану Денис Бугай на замовлення Курченка, свого тодішнього боса, рейдерським способом захоплював помешкання Ніни Москаленко на Печерську в Києві, тому що на цій землі Курченко хотів побудувати будинок. Денис Бугай особисто ламав паркан, особисто допомагав тітушкам проникнути на територію помешкання Москаленко, а потім ще й фальсифікував справу проти неї, вимагаючи її арешту за те, що вона нібито била тітушок", – зазначила представник "Народного фронту".

Вона також повідомила, що саме Бугай був керівником наглядової ради "Брокбізнесбанку", посівши цю посаду в серпні 2013 року, коли власником цього банку був Курченко. За її словами, Бугай з НБУ отримав на рефінансування цього банку кошти в розмірі 2 млрд грн, а також близько 1 млрд – з коштів Аграрного фонду. «Крім того, за підписам саме Бугая ці кошти було виведено на структури Курченка в якості кредиту. Наприклад, публічно розійшовся документ, знайдений активістами після Майдану в офісі Курченка про те, що особисто Денис Бугай як керівник Наглядової ради "Брокбізнесбанку" підписав виділення кредиту в 650 млн грн такій фірмі, як "Віртус ХХІ".", – уточнила депутат.

"Тобто свого часу Бугай виділяв державні кошти, кошти рефінансування на фірми Курченка в якості кредитів, які ніколи не було повернуто. Це – суто корупційна схема", – пояснила Тетяна Чорновіл.

Вона також повідомила, що коли в 2014 році Бугая було затримано за злочинні схеми в "Брокбізнесбанку", він недовго просидів у в’язниці, і трохи більше, ніж через місяць, його було звільнено, оскільки він підняв на свій захист адвокатську спільноту під приводом того, що його нібито переслідують за адвокатську діяльність.

"Хочу наголосити: Денис Бугай ніколи не був адвокатом Курченка – він був менеджером його корупційних схем, його «тягловою конячкою», рейдером для будівництва маєтків, посадовою особою, що виводила гроші за допомогою корупційних схем з "Брокбізнесбанку" для Курченка", – зазначила народний депутат.

"Хочу також звернути увагу американського посольства: у 2015 році було розкрадено грантові гроші, виділені США на реформування прокуратури, і в компанії осіб, які «дерибанили» цей грант, також засвітився Денис Бугай", – додала вона.

"І зараз особо з такою злочинною практикою пише для нас закон про адвокатуру, ще й підписується президентом. Це може означати лише одне – що в документі виписано різні шпарини для легалізації практик, які Бугай свого часу робив для Курченка. Це може означати, що після ухвалення цього закону адвокати зможуть легально працювати провідниками корупційних схем, прикриваючись посвідченням адвокат", – обурилась Тетяна Чорновіл.

Вона заявила, що така людина не може бути автором таких важливих законопроектів. "Але він офіційно ним є, і тому ми не можемо голосувати за цей законопроект", – наголосила депутат.

"Хочу донести цю інформація як до адміністрації президента, так і до більшості у Верховній Раді. Ми повинні й надалі працювати над законом про адвокатуру – в нинішньому вигляді, та ще й з такими авторами ухвалення його є дуже небезпечним", – підсумувала Тетяна Чорновол.

У свою чергу, народний депутат Ігор Лапін проаналізував текст законопроекту від Дениса Бугая.

"Як адвокат із 17-річним стажем можу сказати, що низка положень у цьому законопроекті містять корупціогенні ознаки та можливого зловживання далі, якщо цей законопроект стане законом", — заявив нардеп.

"Я собі задавав питання, чи можемо ми поправити між першим і другим читанням ці потенційно небезпечні норми? А вони, до речі, були взяті із закону про адвокатуру, який працює у Російській Федерації. Тобто замість одної вертикалі, яка обирається згідно конференцій та з’їздів, у нас виникає 27 палат у кожному регіоні, а це уже, вибачте не децентралізація, а федералізація даного процесу" — підкреслив Ігор Лапін.

Нардеп закликав парламентарів звернути увагу на усі факти, поправити і відкоригувати початковий проект до прийнятного стану і лише потім виносити на розгляд до сесійного залу.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика
Теги: