Рада прийняла рішення про нову назву для УПЦ (МП): відео бійки після голосування

Верховна Рада України прийняла закон, що зобов'язує Українську православну церкву (Московського патріархату) в своїй назві вказати приналежність до Російської православної церкви (РПЦ).

За відповідне рішення проголосували 240 народних депутатів при 226 мінімально необхідних.

Так, проект закону №5309 про внесення змін до закону "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назви релігійних організацій передбачає, що релігійна організація, що входить в структуру релігійної організації з центром в державі, що вчинила військову агресію проти України і тимчасово окупованій її територію, зобов'язана в назві відображати належність до такої релігійної організації за межами країни.

Після того як рішення було оголошено, в залі засідання парламенту між депутатами почалася бійка.

Нардеп від фракції "Опозиційний блок" Нестор Шуфрич зірвав з трибуни парламенту прикріплений плакат із зображенням лідера громадського руху "Український вибір" Віктора Медведчука за гратами і написом "Агента Путіна Медведчука - під суд".

В цей час нардеп від "Народного фронту" Юрій Береза підбіг до Шуфрича і відібрав у нього плакат. Після цього зав'язалася бійка між групами нардепів з "Опозиційного блоку" і "Народного фронту" і деякими позафракційними парламентаріями.

Після цього спікер Верховної Ради Андрій Парубій оголосив перерву в засіданні.

Як повідомляв "Апостроф", 15 грудня в соборі Святої Софії в Києві пройшов Об'єднавчий собор українських православних церков, на якому головою помісної української православної церкви обрали єпископа Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія.

В УПЦ (МП) заявили, що проголошена в результаті Об'єднавчого собору Православна церква України є "розкольницькою структурою".