В Україні офіційно розпочалася кампанія з виборів президента: коли все закінчиться

У понеділок, 31 грудня, в Україні офіційно стартувала виборча кампанія чергових виборів президента, яка триватиме 90 днів.

Верховна Рада України 26 листопада призначила чергові вибори президента України на неділю, 31 березня 2019 року.

З 31 грудня 2018 по 3 лютого 2019 року включно ЦВК прийматиме документи від кандидатів у президенти.

До 8 лютого 2019 року включно повинна відбутися реєстрація кандидатів. Після цього ЦВК оголосить перелік претендентів на пост глави держави.

Кандидат в президенти повинен бути громадянином України, який досяг 35-річного віку, володіти державною мовою і проживати в Україні протягом 10 останніх років до дня виборів.

Встановлення результатів виборів відбувається до 10 квітня включно. Публікація результатів в газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр" - не пізніше ніж на третій день після підписання протоколу про результати голосування.

Якщо переможець виборів набирає менше 50% + 1 (що, швидше за все, і станеться), оголошується другий тур, в якому візьмуть участь два кандидати з найкращими результатами в першому турі.

Другий тур відбудеться 21 квітня, з традиційним "днем тиші" напередодні. Результати голосування повинні бути встановлені не пізніше 1 травня, а офіційно оприлюднені всі в тих же газетах - ще за три дні.

Протягом 30 днів з моменту оприлюднення офіційних результатів має відбутися інавгурація - так максимум 3 червня в країні з'явиться новий (старий) президент.

Як повідомляв "Апостроф", раніше українцям пояснили, як голосувати на виборах з ID-картами замість паспортів.