Нахаба з Кремля знищує Європу: на Заході заговорили про війну за цивілізацію

Сучасна Європа розвалюється у нас на очах з подачі "нахабного окупанта з Кремля".

Про це повідомляє The Guardian, посилаючись на заяву письменників, журналістів і філософів Європи.

Так, за їхніми словами, Європі загрожує небезпека від націоналістичних рухів.

Ми наводимо повний текст їх послання, опублікованого британським виданням.

"Ідея Європи в небезпеці. З усіх боків мчить критика, образи і спроби підмінити причину слідством. "Досить будувати Європу! Давайте відновимо зв'язок із нашою національною душею! Давайте заново відкриємо нашу втрачену ідентичність! "Це порядок денний популістських сил, що наповнюють континент. І не важливо, що такі абстракції, як" душа "і" ідентичність "часто існують лише в уяві демагогів.

Європу атакують лжепророки, сп'янілі обуренням і примарною можливістю опинитися в центрі уваги.

Два великих союзника, які раніше врятували Європу від самогубства, тепер кинули її: один - той, що по іншу сторону Ла-Маншу, другий - по іншу сторону Атлантики.

Європа все більш вразлива перед нахабним окупантом з Кремля. Європа як ідея розвалюється у нас на очах.

І в цьому отруйному кліматі мають відбутися травневі вибори до Європарламенту. Якщо нічого не зміниться, якщо ніщо не перешкодить цьому повені, якщо не прокинуться дух опору, ці вибори обіцяють бути найжахливішими з усіх, що ми знали. Вони принесуть перемогу лиходіям. Ті, хто ще вірить в спадщину Еразма, Данте, Гете і Коменського, потерплять ганебної поразки. Політика презирства до інтелекту і культури переможе. Гряде сплеск ксенофобії і антисемітизму. Настають лиха.

Ми, що нижче підписалися, - серед тих, хто відмовляється змиритися з цією катастрофою, що насувалася.

Ми вважаємо себе європейськими патріотами (групою більш численною, ніж прийнято вважати, часто дуже тихою і покірною), які розуміють, що поставлено на карту. Через три чверті століття після розгрому фашизму і через 30 років після падіння Берлінської стіни гряде нова битва за цивілізацію.

Ми віримо в велику ідею, яку успадкували, і вважаємо, що вона була єдиною досить потужною силою, щоб підняти народи Європи над собою і своїм войовничим минулим. Ми вважаємо, що вона залишається єдиною досить дієвою силою, щоб відобразити нові ознаки тоталітаризму, здатні пробудити біди темних віків. З тим, що поставлено на карту, ми не можемо здатися.

Тому ми запрошуємо приєднатися до нас.

Тому ми закликаємо діяти напередодні виборів, щоб не програти їх могильникам європейської ідеї.

Тому ми просимо підхопити і нести факел Європи, який, незважаючи на помилки, провали і прояви боягузтва, залишається маяком для всіх вільних чоловіків і жінок на цій планеті.

Через три чверті століття після розгрому фашизму і через 30 років після падіння Берлінської стіни гряде нова битва за цивілізацію

Наше покоління помилилося. Як і послідовники Гарібальді в XIX столітті, які твердили мантру "Італія впорається сама", ми вірили, що континент об'єднається сам по собі, без необхідності боротися або працювати заради. Це, як ми самі себе переконали, було "напрямом історії".

Ми повинні відмовитися від цього переконання. У нас немає вибору. Тепер ми повинні боротися за ідею Європи або побачити її загибель в потоці популізму.

У відповідь на атаку націоналізму і "ідентізма" ми повинні підбадьоритися активізму - або визнати, що образа і ненависть топлять нас. Треба бити на сполох проти цих паліїв душ і духу, які, слідуючи від Парижа до Риму, на кожній своїй зупинці - в Барселоні, Будапешті, Дрездені, Відні, Варшаві будуть влаштовувати багаття з наших свобод.

У цьому дивному поразці "Європи", яке маячить на горизонті, нову кризу європейської свідомості, який загрожує зруйнувати все, що зробило наші суспільства великими, благородними і процвітаючими, полягає виклик, найбільший з 1930-х років: виклик ліберальній демократії та її цінностям" .

Як повідомляв "Апостроф", в Європі режим Путіна порівняли з тероризмом.