RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Яценюк закликав НАТО не боятися Росію

Проголосувавши за включення питання членства Украиїни в ЄС і НАТО у Конституцію, Верховна Рада виконала волю українського народу.

Про це заявив лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк.

"Парламент виразив волю українського народу - Україна буде членом Європейського Союзу і буде членом НАТО. Тому ніколи не здавайся, коли ти віриш в Україну", - заявив політик.

Яценюк нагадав, що в січні 2008 року він як голова ВР разом з тодішнім президентом і прем'єр-міністром підписав звернення до генсека НАТО щодо надання плану дій щодо членства України в Альянсі.

"Після цього промосковські сили, які на той момент знаходилися в парламенті України, заблокували Верховну Раду. Півтора місяця промосковські сили блокували парламент з гаслами "НАТО – ні!". Але пройшло десять років - і український парламент виразив волю українського народу, яку ми тоді оприлюднили в спільному листі до НАТО", - підкреслив лідер "Народного фронту".

Разом із тим, Яценюк наголосив, що цей довгий шлях ще не пройдений. У порядок денний парламенту включений ініційований "Народним фронтом" проект постанови про офіційне звернення Верховної Ради до держав-членів НАТО, безпосередньо до національних урядів "з тим, щоби воля українського парламенту і воля українського народу про членство України в НАТО отримала зворотну реакцію від країн-членів Альянсу".

"Нам необхідний план дій щодо членства в НАТО або інший прискорений механізм з боку Альянсу з покроковим планом про те, як Україна швидко і оперативно набуде членство в НАТО", - наголосив політик.

У 2008 році, відповідно до резолюції Бухарестського саміту НАТО, Україні сказали, "що план дій щодо членства в Альянсі буде, що двері відкриті".

"Ми відкрили ці двері. Тепер, шановні партнери з НАТО, запустіть нас в ці двері і зробіть Україну наступним членом Альянсу", - сказав Яценюк.

Він звернувся до партнерів з Альянсу із закликом не боятися Росію.

"Дорогі наші друзі з НАТО, не бійтеся Росію при прийнятті цього історичного рішення. Росія представляє загрозу як для України, так і для кожного з вас. Ми боронимо вас – тепер допоможіть Україні боронити і себе, і кожного з 30 країн-членів Альянсу", - наголосив він.