Конституційний суд "пробачив" українським чиновникам незаконне збагачення

Конституційний суд України визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу 368-2 щодо незаконного збагачення.

Про це в Facebook повідомив журналіст Юрій Бутусов.

Він пояснив, що ця стаття зобов'язувала державних службовців давати пояснення про джерела їх доходів і доходи членів їх сімей. У разі не можливості довести джерела доходів, чиновник несе відповідальність аж до кримінальної.

За інформацією журналіста, 14 суддів Конституційного суду при двох голосах проти винесли рішення і стаття була 368 ч.2 скасована.

"Конституційний суд виправдав усіх підозрюваних в незаконному збагаченні чиновників! Тепер після президентських виборів, в разі поразки Порошенкf, нинішніх чиновників і депутатів можна буде притягнути до відповідальності за їх електронними деклараціями!" - наголосив Бутусов.

"Так, це такий грандіозний відкат назад в боротьбі з корупцією. І безсумнівно, що це рішення КС погоджено з чинною владою. Тепер держслужбовці, які подавали декларацію за останні три роки, по суті отримали алібі - тепер навіть якщо закон буде відновлений в чинній редакції, їх не можна буде залучити - закон не має зворотної сили", - додав він.

Також журналіст пов'язав це рішення КСУ c корупційним скандалом в "Укроборонпромі".

"Безсумнівно, тепер підуть ініціативи держави, заяви гучні, але ми розуміємо, що такі політико-правові рішення без узгодження з керівництвом країни були б неможливі. Чого коштує така індульгенція від в'язниці чиновників і депутатів в очах українського народу ми дізнаємося дуже скоро - на президентських і парламентських виборах", - підсумував він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше українські топ-чиновники влипли в ще один скандал з "відкатами" на мільйони гривень.