RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

ЄС і США жорстко висловилися про путінському фарсі в Криму

Через п'ять років після анексії Криму і Севастополя Росією Європейський союз залишається твердим у своїй прихильності суверенітету і територіальної цілісності України.

Про це йдеться в декларації верховної представниці ЄС Федеріки Федеріка Могеріні від імені всього блоку про ситуацію в Криму і Севастополі, передає "Європейська правда".

У декларації Європейський союз знову заявляє, що він не визнає і продовжує засуджувати незаконну анексію, яка є порушенням міжнародного права.

"Анексія залишається прямим викликом міжнародній безпеці, що має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає територіальну цілісність, єдність і суверенітет усіх держав", - йдеться в заяві.

Зазначається, що Європейський союз, як і раніше, залишається прихильним повної реалізації своєї політики невизнання анексії українського півострова, в тому числі за допомогою санкцій. ЄС знову закликає держави-члени ООН розглянути аналогічні заходи щодо невизнання відповідно до резолюції 68/262 Генеральної Асамблеї ООН.

Також Брюссель засуджує напад Росії на українські судна у Керченської протоки.

"Необґрунтоване застосування сили Росією проти України від 25 листопада 2018 року є нагадуванням про негативні наслідки незаконної анексії Кримського півострова для регіональної стабільності", - наголошується в заяві.

ЄС повторює свій заклик до Росії негайно звільнити незаконно захоплених українських членів екіпажу, судна і обладнання. Засуджує будівництво Керченського моста без згоди України і називає його ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України.

У Брюсселі очікують, що Росія забезпечить безперешкодний і вільний прохід усіх судів через Керченську протоку в Азовське море і з нього відповідно до міжнародного права.

Також ЄС не визнає і не визнаватиме проведення Російською Федерацією виборів на Кримському півострові, засуджує посилену мілітаризацію півострова і заявляє, що вона продовжує негативно впливати на ситуацію з безпекою в Чорноморському регіоні.

В ЄС наголосили на погіршенні ситуації з правами людини на півострові після анексії, зокрема, порушення прав кримських татар, засуджує закриття кримськотатарських ЗМІ і заборона діяльності Меджлісу.

"ЄС очікує від Росії скасування цих рішень і припинення тиску на кримськотатарську спільноту. Кримським татарам, українцям і всім етнічним і релігійним громадам на півострові повинна бути забезпечена можливість зберігати і розвивати свою культуру, традиції культурної спадщини, освіту і самобутність", - зазначили в Євросоюзі .

ЄС повторює свій заклик до негайного звільнення Олега Сенцова, Едема Бекірова, Олександра Кольченка, Миколи Семени, Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку і всіх незаконно затриманих в Криму і засуджених з порушенням міжнародного права.

У той же час в Державному департаменті США проведений Росією 5 років тому, в березні 2014 го, "кримський референдум" назвали "фарсом під дулами пістолетів".

"Російський так званий" референдум "під дулами пістолетів в Криму п'ять років тому був фарсом, по праву засудженим міжнародним співтовариством. Крим - це Україна", - написав заступник представника Держдепу Роберт Палладіно в Twitter.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Україні заговорили про велику війну НАТО за Крим.