Українцям на прикладі мавп пояснили любов до самообману на виборах

Українці схильні до ідеалізації будь-якого лідера, який стоїть над ними, в зв'язку з негативним минулим.

Про це "Апострофу" розповів політичний психолог Валентин Кім.

Досить довгий час, протягом ХХ століття, за його словами, українці жили за принципом "від мого ставлення до лідера, який з мене стоїть, залежить багато в чому - виживу я чи ні, і підспудно я починаю ідеалістично ставитися до людини, яка з мене головний".

У якісно прикладу психолог привів експерименти на зграї мавп з дуже жорсткою ієрархічною структурою.

"Якщо трапляється надмірно жорсткий альфа-самець, який починає всіх знищувати, то через якийсь час він не зустрічає агресію, він зустрічає любов і шанування. Це є реакцій виживання: людині набагато комфортніше жити, коли він починає любити свого вождя, а не критикувати, тому що це небезпечно", - розповів Кім.

Експерт зазначив, що такий поведінковий механізм впливає на людей в складних умовах. Протягом усього ХХ століття українці перебували в дуже жорстких обставин і змушені були любити своїх вождів, бо хто недостатньо любив, той не мав шансів вижити. Звичка ідеалізувати і любити вождя збереглася і передалася їм.

"Показово, що найчастіше це зустрічається у людей старшого покоління, молодь до цієї ідеалізації вже не схильна, вони більш вимогливі, а от старше покоління досі ідеалізує", - сказав Кім.

"Плюс треба враховувати, що особливість українського виборця в тому, що ми не довіряємо ідеям, а довіряємо людям, які висловлюють ті чи інші ідеї. Це і дивно, і шкідливо, тому що для нас першорядне значення мають особистості. Ми спостерігаємо, що зараз основні претензії до чинного президента йдуть як до особистості. Основний посил до тих кандидатів, які йому протистоять - Тимошенко, Зеленський, Ляшко - йдуть як до особистостей, а не родоначальникам якихось політичний ідеологій", - додав він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Заручники образу жертви, або чому українці готові голосувати за диктаторів - психолог".