RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В Україні розповіли, як осетинці починали війну в Донецьку

Стало відомо про умови, які дозволили Росії розпочати війну на Донбасі.

Про них в інтерв'ю Українська правда розповів політолог Констнтін Батозський.

"У Донецьку в радянські часи було воєнно-політичне училище. Туди їздило вчитися багато людей з Осетії, з Владикавказу, з Південної Осетії. Тобто багато людей, які були в Південній Осетії при посадах, з близкого кола південно-осетинського "президента" Анатолія Бібілова, вчилися в Донецьку. І коли все це почалося, саме вони були першими росіянами, які потрапили сюди "чинити опір", а насправді – робити війну і пускати кров", - розповів він.

Також він розповів, який фактор на тлі засилля осетинців сприяв війні на Донбасі.

"Це відбувалося в дуже близькій спайці з їхніми колегами та випускниками, які в Донецьку залишилися. Донецьким СБУшникам та міліціонерам казали: "Хлопці, все у вас буде добре, як у Криму. Ви трохи потримайтеся. Головне, жодних різких рухів – і все буде класно, ми вас заберемо". А далі розповідали нісенітниці про те, що "знаєте, яка зарплата у міліціонера Московської області? 18 тисяч рублів. А у вас?" І всі силові органи в Донецьку були вкрай деморалізовані. Вкрай. Ніхто їм не міг нічого сказати, тому будь-яка активність перетворювалась на саботаж, і ніхто нічого не робив. Але крім розгубленості, викликаної зміною влади в Києві, в них була звичка отримувати "конверти" від Саші "Стоматолога" (сина Януковича) - на відміну від Дніпра чи Харкова, де конверти роздавали місцеві і не втікачі", - додав політолог.

Крім цього, як зазначив Батозський, не варто забувати про ситуацію, яка склалася на той момент в Києві.

"Вночі, коли росіяни переходили кордон, їх часто просто не могли зафіксувати. Арсенали в Донецькій області розкрадено. Більшість донецьких міліціонерів відправляли гасити Майдан. І десь на шляху з Києва до Донецька губилися і зброя, і обладнання, і водомети, і все інше", - додав він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше боєць ЗСУ назвав умову, коли закінчиться війна на Донбасі.