RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Експерти обговорили конституційний процес в Краматорську

Конституційний процес повинен бути інклюзивним і легітимним.

Таку думку висловили учасники круглого столу В Краматорську "Інклюзивна та легітимна конституційна реформа", організованного Міжнародним центром перспективних досліджень у рамках проекту за підтримки Міжнародного фонду "Відродження", передають "Вісті Донбасу".

Представники Міжнародного центру перспективних досліджень ознайомили учасників із результатами проведеного дослідження до якого увійшли: поняття і визначення принципів; світова практика конституційних процесів у різних країнах; можливості й шляхи проведення конституційної реформи в Україні в контексті забезпечення інклюзивності та легітимності процесу.

На зустрічі наголошувалося, що в політичному та медійному середовищі нашої країни все частіше обговорюється питання конституційної реформи, а сьогодні ця тема набуває актуальності у контексті передвиборчого процесу. Головним завданням для громадянського суспільства в цьому плані є забезпечення легітимності цієї реформи, використання процесу для посилення політичної та соціальної згуртованості країни, нового поштовху реформ та модернізації держави й запровадження відкритої та інклюзивної політичної системи.

Конституція як акт установчої влади народу спрямований на демократію.

"В основі демократії лежить Конституція, і влада країни має діяти відповідно до Основного Закону", — зазначив Максим Степаненко. Промовець наголосив, що верховенство права є запорукою демократії, безпеки та миру.

Кандидат політичних наук, директор департаменту аналізу внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко зосередив увагу на можливості внесення змін до чинної Конституції, або на необхідності прийняття нової. Окремо він зупинився на процесі відновлення легітимності Конституції України, як акту установчої влади.

Крім того, фахівці центру перспективних досліджень окреслили можливі шляхи проведення конституційної реформи в Україні у контексті забезпечення інклюзивності та легітимності процесу.

Найголовнішою підставою для всеосяжної реформи Конституції, на думку учасників, є потреба в її легітимації.

Слідом за експертами свою особисту позицію висловили інші запрошені гості, експерти.

"«В нас немає чітких процедур прийняття головного закону країни, а головним спектром приведення до ладу є повернення Конституції її легітимності", — переконаний радник з питань ВПО в Донецькій області Міністерства соціальної політики України, Олександр Ворошков.

Закриваючи дискусію, експерти визнали, що процес прийняття першої, поки, що єдиної Конституції все ж таки далекий від інклюзивності.

Загалом, на думку присутніх, дорожня карта Конституційної реформи має стати як раз забезпеченням інклюзивності та легітимності конституційного процесу.