RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Спершу Донбас, потім Крим: Кравчук дав Зеленському пораду з умиротворення Росії

Перший президент України Леонід Кравчук висловив свою думку, як переможцю президентських виборів в Україні Володимиру Зеленському вирішити питання щодо повернення окупованого Донбасу і анексованого Криму.

Про неї він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"Я буду говорити незалежно від важливості того чи іншого шляху. Перше - потрібно вступити в безпосередній діалог з Росією, яка фактично веде агресивну війну проти України, і почати діалог двох країн, які повинні запропонувати можливі кроки до встановлення миру в Україні. Поки діалогу немає, говорити про закінчення війни і встановлення миру дуже важко, тому що війна йде в Україні і агресію здійснює Росія. Поки вона не зупиниться, говорити про те, що хтось її може зупинити, крім домовленості з Україною, дуже важко. Ніхто не зробить цього замість України. Це перше", - пояснює він.

За його словами, другий шлях полягає в тому, що потрібно максимально використовувати Будапештські угоди, згідно з якими було прийнято підсумковий документ, зокрема декларація про те, що країни-підписанти беруть на себе зобов'язання, відповідальність за забезпечення територіальної цілісності, недоторканності кордонів України.

"Документ підписали США, Великобританія, Росія, а потім приєдналися ще Франція і Китай. Звичайно, цей формат можна розширити, скажімо, включивши Німеччину, яка є однією з провідних країн Європи, і не тільки. Можна подумати про країни Великої сімки, які сьогодні вершать політику в світі. Таким чином, обговоривши це питання з Росією і залучаючи світових лідерів до цієї проблеми, можна говорити про встановлення миру на Донбасі", - упевнений політик.

Кравчук також зазначив, що питання по Донбасу і Криму треба вирішувати окремо один від одного.

"Це питання дуже складне. Я хочу підкреслити, що його треба розділити - Донбас і Крим. Не можна це питання вирішувати одночасно, тому що Крим вже фактично анексовано Росією і введено в систему російської федеративної держави. Тому це питання непросте, його треба вирішувати трохи по-іншому, тому що на Донбасі війна, а Крим анексовано. Але залишити Крим поза Україною або відмовитися або навіть натякнути на це - неможливо. Україна ніколи не погодиться, що Крим є не українським. Він український. Я вірю в те, що настане час , і так воно буде", - додав він.

Детальніше про те, як припинити війну і повернути Крим, читайте в матеріалі "Апострофа": У Зеленського є два шляхи для повернення миру на Донбас - Леонід Кравчук.