Гучне рішення трибуналу по українським морякам: в Росії пояснили, чим загрожує Кремлю його впертість

Відмова Росії звільнити полонених українських моряків на вимогу Міжнародного трибуналу може спричинити за собою посилення політичного та економічного тиску на Кремль.

Про це "Апострофу" розповів адвокат, що захищає українців, Микола Полозов.

"Я хочу нагадати, що в зв'язку з інцидентом в Керченській протоці в березні вже були введені санкції з боку країн Євросоюзу, США, Канади, Австралії. І це може загрожувати, оскільки Росія є морською державою, безпеці судноплавства російських кораблів, як комерційних, так і військових", - говорить Полозов.

Адвокат нагадав про прецедент зі справою Arctic Sunrise, коли кілька років тому за запитом Нідерландів Міжнародний трибунал зобов'язав Росію звільнити активістів Грінпісу, які намагалися проникнути на російську нафтовидобувну платформу в міжнародних водах.

"І Росія в кінцевому рахунку через деякий час виконала рішення трибуналу. Так, вони це пояснили іншими обставинами, бажаючи зберегти обличчя і не прогнутися під трибунал, але випустили. Тому тут я теж думаю, що риторика це одне, а реал політик це зовсім інше. І звичайно ж російська влада буде орієнтуватися на істотні обставини, нехай навіть і риторика може злегка розходитися з ділом. це не остаточна перемога, але це серйозний крок вперед у справі звільнення моряків", - резюмував Полозов.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", міжнародний трибунал з морського права, який знаходиться в німецькому місті Гамбург, зобов'язав Росію звільнити українських моряків і повернути Україні захоплені судна.