Як Росія намагається обдурити суд в Гаазі по Україні: розкрито деталі

Стало відомо, як Росія обманює Міжнародний суд ООН у справі України проти РФ про порушення країною двох конвенцій.

Про це написала в Facebook заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Лана Зеркаль.

"На думку РФ Суд не має юрисдикції розглядати заяви України про агресію, неправомірну окупацію, відвертих порушеннях Статуту ООН, а тому Україна прагне обійти ці обмеження юрисдикції і штучно намагається втиснути згадані порушення в юрисдикцію двох Конвенцій", - зазначила вона.

Крім цього, Росія озвучує ще один аргумент, вважаючи "всі порушення зовсім не порушеннями".

"На думку РФ всі порушення, про які заявляє Україна, зовсім не порушення. Ніякого тероризму, ніякого фінансування, ніяких переслідувань. Це найнебезпечніша частина. З одного боку, Росія намагається перекрутити всю доказову базу. З іншого, намагається буквально змінити тексти конвенцій, вимагаючи їх читати так, щоб дії Росії не потрапляли під їх дію", - додає Зеркаль.

За словами дипломата, Росія йде на будь-які хитрощі, щоб провернути свої маніпуляції.

"На думку РФ Україна вела себе недобросовісно в спробах мирного врегулювання спору перед тим як звернутися до Суду. Тут майстерність називати біле чорним досягає апогею. Ці маніпуляції побудовані дуже спритно. І в письмових документах і виступах адвокатів Російської Федерації багато складної аргументації. Але навіть простого погляду на структуру цих аргументів достатньо, щоб зрозуміти їх помилковість", - запевняє чиновник.

Як повідомляв "Апостроф", Україна вирішила передати суду в Гаазі секретну переписку з РФз початку агресії Кремля.