RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Кожен українець повинен відчувати, що влада живе за його податки - Антон Геращенко

У п'ятницю, 28 червня, народний депутат Антон Геращенко привітав українців з Днем Конституції і заявив, що кожен громадянин країни повинен відчувати, що влада живе за його податки і залежить від нього.

Відповідний пост він розмістив на своїй сторінці в Facebook.

"Сьогодні 23-тя річниця Української Конституції. За цей час Конституцію тричі гвалтували на догоду мінливій політичній кон'юнктурі - в 2004, 2010 і 2014 роках. На сьогодні в Україні відсутній легітимний і актуальний текст Конституції. Не помічати цього нерозумно. Не наводити порядок в цьому питанні - злочинно! Потрібно нарешті дати відповідь на питання - яку державу ми будуємо: парламентську республіку або парламентсько-президентську?" - зазначив Геращенко.

Нардеп підкреслив, що у чинного скликання Верховної Ради не було політичної волі, щоб кардинально вплинути на проблему Української державності, та й нині екс-президент України Петро Порошенко не горів бажанням обмежувати свої повноваження.

"Майбутній парламент в особі проукраїнських партій "Слуга народу", "Голос", "Сила і честь" разом з нинішнім президентом повинні будуть розрубати цей гордіїв вузол і закласти міцний фундамент для майбутніх поколінь українців. Конституція - це живий організм. Не потрібно боятися її змінювати, якщо метою змін є підвищення ефективності роботи держави в інтересах суспільства за умови збереження балансу і розподілу гілок влади. І, звичайно, за умови чіткого дотримання процедури внесення змін", - додав нардеп.

За словами Геращенка, потрібно завершити спробу конституційної реформи 2015 року та ліквідувати неефективну напіврозкладену систему обласних і районних державних адміністрацій. Виконавча влада на місцях повинна бути передана виконавчим комітетам місцевих рад.

Обов'язково потрібно розширити і уточнити розділ Конституції, який описує процедуру створення і розпуску парламентської коаліції, основних принципів її функціонування та відповідальності за роботу виконавчої влади.

Нардеп зазначив, що також Україні потрібен двопалатний парламент. При цьому наявність Верхньої палати не означає федералізацію України - навпаки, це зробить державу ще більш сильною і згуртованою. Двопалатний парламент потрібен для розробки і прийняття більш якісних збалансованих законів.

"Я підтримую введення кримінальної відповідальності за неперсональне голосування народних депутатів і депутатів місцевих рад з одночасною зміною процедури прийняття рішень у ВРУ... І, звичайно, майбутній парламент просто зобов'язаний повернути громадянам можливість захищати себе самостійно в судах у цивільних та адміністративних справах", - додав Геращенко.

Також Верховній Раді потрібно буде завершити роботу по прийняттю важливих законопроектів, необхідних для повного розкриття потенціалу Української Конституції, найважливішим з них є Закон "Про загальне декларування доходів громадян", передбачений статтею 67-ю Конституції України.

"Так кожен українець повинен сам контролювати, скільки він заробляє, куди і скільки він платить податків. І тільки тоді громадянин стане самостійним, більш вимогливим до якості влади на центральному та місцевому рівнях. Саме тоді кожен громадянин відчує, що не він залежить від влади, а влада живе на його податки і залежить від нього!" - підсумував нардеп.