RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

МОЗ знову кидає тяжкохворих пацієнтів помирати - Дубіль

МОЗ нічого не робить для порятунку життів важкохворих українських пацієнтів і намагається перекласти провину на депутатів.

Про це у своєму блозі на сайті "Киеввласть" заявив заступник голови ВО "Батьківщина" Валерій Дубіль.

Народний обранець нагадав, що минулого року він разом з командою боровся за життя тяжкохворих українців, яких МОЗ не хотів відправляти на лікування за кордон, бо "не було грошей", хоча гроші, як виявилося, були. Він підкреслює, що в цьому році ситуація повторюється, адже грошей залишилося максимум на 40 осіб і МОЗ вже попередив, що інші (а це 235 на сьогодні) людей отримає лікування тільки в 2020 році.

"Якщо людині лікарі прогнозують місяць життя без цього лікування - то кого вони збираються лікувати в 2020 році?" - пише народний обранець і додає, що програма лікування за кордоном повинна бути тимчасовим заходом: "Заступник міністра Супрун у парламентському комітеті з питань охорони здоров'я обіцяла встигнути підготуватися до запуску трансплантацій в Україні до кінця 2018-го. Однак, вони не тільки не почалися через непрофесійні дії МОЗ, а й ті зупинилися, що в країні були, як я і попереджав", - зазначає Валерій Дубіль.

Представник "Батьківщини" також нагадав про провал програми розвитку трансплантації минулого року, коли замість освоїти 112 млн і запустити програму МОЗ за 9 місяців пустив їх на закупівлю обладнання та створення програмного забезпечення. Валерій Дубіль прогнозує, що цього року виділені 112 млн може чекати та ж доля.

"А ще - цькування чиновниками МОЗ розвалило трансплантації в "Охматдиті" - люди просто звільнилися. Унікальний лікарський колектив не може лікувати маленьких пацієнтів через корупцію в МОЗ", - продовжує він.

Нардеп переконаний, що 80% важкохворих українців могли б отримувати лікування в Україні, якби не дії МОЗ, адже саме стільки потребують трансплантації органів. Такі операції в Україні обійшлися б в 2-2,5 менше, а це дозволило б пролікувати більше людей. Натомість, "український бюджет годує бюджети сусідніх країн", - вважає заступник голови ВО "Батьківщина".

"Зараз МОЗ, вже традиційно, намагається перекласти провину на депутатів, які повинні, як і в минулому році, терміново шукати додаткове фінансування на порятунок важкохворих пацієнтів.

Будемо розбиратися в ситуації, як і в минулому році. Вже у новому складі парламенту я ініціюю створення робочої групи по вишукуванню невикористаних МОЗ залишків коштів і буду домагатися від колег призначення тільки професійного міністра, який вирішить системні проблеми в роботі МОЗ і дасть українцям надію на одужання", - резюмував Валерій Дубіль.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика Тема: Медицина
Теги: