Зеленський запропонував люструвати всіх політиків, які прийшли до влади після Майдану: відео

Президент Володимир Зеленський запропонував внести зміни в закон про люстрацію: додати в список осіб, яким заборонено керувати державою, всіх політиків і топ-чиновників, які займали посади з лютого 2014 по травень 2019 року.

Про це він заявив у відеозверненні, опублікованому на Facebook сторінці президента.

"Хочу поділитися тим, що наболіло. За менш, ніж два місяців на посаді, особливо після останніх поїздок країною, відчуття одне - просто бракує цензурних слів", - заявив Зеленський в зверненні.

"Для чого потрібні народні депутати, які залишають недоторканність, узаконюють незаконне збагачення, просто не ходять на роботу. Для чого міністри, які розказують, що українці дуже багато їдять та будують дороги лише у власному фейсбуці і народжують дітей в Америці. Які угробили здоров'я нації і розповідають про шкоду вишневих кісточок. Для чого потрібні прокурори, які можуть посадити тільки власну печінку. Для чого міністр економіки часів Януковича, який називає людей ублюдками, вириває з рук телефони і обіцяє дати їм всім по пиці.... Думаю, найменше, що можна зробити зараз, позбавити їх усіх брати участь в управлінні державою", - сказав президент.

У розширений список посад, які підпадають під люстрацію, за пропозицією Зеленського увійдуть: президент України, члени Кабміну, всі нардепи, глава Верховної Ради, генеральний прокурор, глава СБУ, глава Антимонопольного комітету і Фонду держмайна, глави ДФС і митниці, секретарь РНБО і керівники оборонних підприємств. Під люстрацію підпадають всі особи, котрі обіймали ці посади з 23 лютого 2014 по 19 травня 2019.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", глава Адміністрації президента Андрій Богдан підпадає під закон про люстрацію і, за деякими відомостями, не може займати цю посаду.