RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Що не так з акцією "Ні капітуляції": аналітик вказав на джерело "формули Штайнмайера"

Ті, хто протестують проти "формули Штайнмайера" для Донбасу, забули, що вона є результатом "Мінських угод".

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політичний аналітик Олександр Кочетков.

Він зазначає, що "мирні непроплачені протести - це добре і правильно", оскільки вони чітко вказують владі на "червоні лінії", які не варто переступати.

"В антікапітуляційних акціях, що відбулися, мене, м'яко кажучи, спантеличує, вочевидь, лукавство: протестуючі виступають проти капітуляції, втіленої "формулою Штайнмаєра", але сором'язливо мовчать про те, що її породило. Це все одно, що виступати проти ранкового похмілля, але замовчувати пляшку горілки, спожиту напередодні", - вважає Кочетков.

Експерт нагадав, що в 2016 році тодішній президент Порошенко пояснив, що "формула Штайнмайера" є "алгоритмом реалізації "мінських угод". При цьому, як зазначає Кочетков,"Мінські угоди" не обговорювалися з суспільством і не були ратифіковані Верховною Радою: "навіть їх зміст старанно від нас приховувався".

"І якщо протестувальники дійсно проти капітуляції, то вони, по ідеї, повинні виступати безпосередньо проти капітулянтського "Мінська". Але тоді буде важкувато пояснити присутність в рядах патріотів людей, безпосередньо пов'язаних з Петром Порошенко, праотцем цих самих домовленостей", - переконаний аналітик.

При цьому він зазначає, що "в міжнародному сенсі протести реально грають на руку Володимиру Зеленському".

Кочетков вважає, що вони "дозволяють прикритися позицією суспільства від тиску Росії і наших західних кредиторів".

"І в цьому сенсі репліка голови президентського офісу про проплачені протести - це відверто мимо каси. Не треба пиляти сук ...", - жартівливо написав він

В цілому, як вважає Кочетков, якщо Зеленський бажає поховати "мінськ" офіційно, "то він діє найправильнішим шляхом".

"Висуває вимогу проведення виборів в ОРДЛО за українським законодавством, що зробити неможливо в принципі, і страхується громадською позицією, яка не допускає ніяких "особливих статусів", - відзначає аналітик.

При цьому він не виключає, що Зеленський не планував, що все буде саме так: "я абсолютно не впевнений, що це задум, а не просто фарт".

Кочетков також додає, що "заморожування конфлікту може зберегти і навіть посилити Україну, але для цього необхідний такий рівень менеджменту в оборонній та економічній сферах, яких у Зе-команди поки і близько не видно".