RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

​Верифікація виплат: в Раді пояснили, чи доведеться українцям повертати гроші в бюджет

На сьогоднішній день складно судити, як буде проводитися верифікація, проте є деякі деталі.

Про це повідомляє "Апостроф".

"Якщо буде видно, що людина може дозволити собі досить багато, але при цьому каже, що у нього немає грошей для оплати (послуг ЖКГ, наприклад), це може лягти в основу скасування пільг", - розповів експерт в сфері ЖКГ Андрій Нікончук. Очевидно, що мова йде про позбавлення таких громадян державної допомоги.

Крім того, недобросовісним громадянам, що вказали про себе недостовірну інформацію, буде направлено вимогу повернути неправомірно отримані держвиплати. Громадянин, якого позбавили виплати, може оскаржити відповідне рішення в суді. Також через суди будуть вирішуватися питання примусового стягнення з порушників.

Однак з цим можуть виникнути проблеми. По-перше, у людини може попросту не виявитися коштів - адже ті, хто незаконно отримують, наприклад, житлові субсидії, не обов'язково є підпільними мільйонерами - просто громадянин, скажімо так, хотів трохи заощадити на життя.

"Крім того, не виключений варіант, коли окремі товариші, можуть навмисно позбавлятися від майна (в тому числі, переводити його на інших осіб), щоб у них не могли нічого забрати через суд. І в цьому випадку можна, що називається, просто помахати ручкою", - зазначив Нікончук.

Також поки залишається ще безліч питань: "А як бути, якщо з'ясується, що виплати отримували "мертві душі"?", "З кого вимагатимуть гроші в такому випадку?", "Крім того, як бути, якщо некоректне нарахування виплати сталося з вини чиновника, а не "реципієнта"?".

На це глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев відповів, що законопроект не містить будь-яких санкцій або механізмів повернення виплачених коштів до бюджету.

"Він тільки усуває перешкоди перед Міністерством фінансів для проведення верифікації", - сказав нардеп.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Мова йде про мільярди: кого позбавлять пенсій і субсидій".