Україна відправила до Гааги докази страти бійців ЗСУ російськими військовими

Генеральна прокуратура направила до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду ООН докази позасудових страт бойовиками 9 українських військових під час боїв за Іловайськ і Дебальцеве.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

"Суть повідомлення складається з фактів позасудових страт 9 військовослужбовців Збройних Сил України представниками проросійської організованої групи "Козачий союз "Область війська Донського" в ході боїв за Іловайськ у 2014 році та Дебальцеве у 2015 році. Повідомлення розглядатимуться Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду разом із іншими епізодами серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених проросійськими силами на Сході України в період 2014-2019 років", - пояснили в ГПУ.

Зазначається, що Україна надала фото- і відеодокази захоплення українських військових у полон, свідчення очевидців убивств полонених, документи, що підтверджують смерть військовослужбовців у полоні.

"В повідомленні висвітлено і практику ведення бойових дій "чужими руками", тобто залучення Російською Федерацією в конфлікт підконтрольних їй незаконних збройних формувань. Офіс прокурора було проінформовано, що згадані незаконні збройні формування можливо використовуються Росією не тільки для досягнення військової переваги, але і для здійснення серйозних порушень міжнародного гуманітарного права", - підкреслили в ГПУ.

Документи до суду ООН надали адвокати "Української Гельсінської спілки з прав людини" спільно з прокурорами Департаменту з нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Раніше "Апостроф" опублікував розповідь очевидця боїв під Іловайськом Андрія Скачкова, з позивним "Сем".