У ставленні українців до влади стався знаковий перелом: результати свіжого соцопитування

У соціальному опитуванні жителів України щодо уряду 53% громадян вважають, що події в країні розвиваються в неправильному напрямку.

Про це свідчать результати дослідження соціологічної службою Центру Разумкова.

"25% респондентів вважають, що події в Україні розвиваються в правильному напрямі (у вересні 2019 роки так вважали 57%, в грудні 2019 року - 44%), 53% - що події розвиваються в неправильному напрямку (у вересні - 17%, в грудні - 36%)", - йдеться в повідомленні.

Таким чином, відзначають експерти, частка тих, хто вважає, що події в Україні розвиваються в неправильному напрямку, істотно перевищила частку тих, хто дотримується протилежної точки зору.

"У порівнянні з попередніми місяцями зменшилася частка тих, хто дотримується думки, що Україна здатна подолати існуючі проблеми та труднощі протягом найближчих декількох років (у вересні 2019 року такі становили 41%, в грудні - 28%, а за даними останнього опитування - 21%). Частка тих, хто вважає, що країна здатна їх подолати в більш віддаленій перспективі, склала відповідно (40%, 50% і 49%), не здатна подолати - відповідно (6%, 11% і 15%)", - свідчать результати опитування.

У той же час, наголошується, що серед виконавчих і правоохоронних органів влади найчастіше довіру виражається Збройним Силам України (їм довіряють 69% опитаних), Державній службі з надзвичайних ситуацій (65%), Державній прикордонній службі (60%), Національній гвардії України ( 60%).

Недовіра, як говориться в дослідженні, найчастіше виражається державному апарату (чиновникам) (77%), судовій системі в цілому (76%), місцевим судам (71%), прокуратурі (68%), Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (66%), національному антикорупційному бюро України (65%), національному агентству з питань запобігання корупції (65%), уряду України (64,5%), Верховному суду (64%), антикорупційного суду (64%), Конституційному суду України (60,5 %).

Згідно з результатами опитування, повністю підтримують діяльність уряду України 6% респондентів, підтримують окремі заходи - 34%, не підтримують ˗ 51%. Діяльність прем'єр-міністра Олексія Гончарука повністю підтримують 6%, підтримують окремі заходи - 29,5%, не підтримують ˗ 52%.

"Довіряють уряду 28% респондентів, не довіряють ˗ 64,5%, висловлюють довіру прем'єр-міністру України Гончаруку 25% опитаних, не довіряють ˗ 63%", - говориться в дослідженні.

Відзначається, що рівень довіри до уряду істотно знизився в останні місяці. Високих показників він досягав у вересні 2019 року, коли уряду довіряли 57% респондентів, не довіряли ˗ тільки 22%. Рівень довіри до уряду істотно залежить від політичних симпатій громадян: серед представників електорату партії "Слуга народу" довіряють уряду 65%, не довіряють ˗ 27%, серед представників електорату партії "Опозиційна платформа ˗ За життя" ˗ відповідно 11% і 88%, партії "Європейська солідарність" ˗ відповідно 8% і 89%, ВО "Батьківщина" ˗ відповідно 18,5% і 75%.

Відзначимо, що опитування населення проводився з 13 по 17 лютого поточного року. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком анексованого РФ Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Як повідомляв "Апостроф", Російську Федерацію вважають державою-агресором, яке "загрожує існуванню України як держави", близько 54,4% українців, стільки ж стверджують, що Україні не слід підтримувати з РФ будь-яких відносин.