Це маячня! Забужко жорстко відповіла на скандальні слова Путіна про Україну

Українська письменниця, лауреат Шевченківської премії-2019 в номінації "Публіцистика" Оксана Забужко переконана, що скандальна заява президента Росії Володимира Путіна про Україну - це "маячня психічно хворого".

Таку думку вона висловила в інтерв'ю "Апострофу".

"Проблема полягає у тому, що ця психічно хвора особа очолює сусідню з нами країну. Можна пригадати те, що делікатно сформулювала Ангела Меркель у 2014 році: "він живе у своєму світі". Це оптимістичний спосіб сказати, що він хворий на шизофренію і неадекват. У його світі "украінского язика нє существовало до XVI вєка". У його світі Росія, тобто Московія, була уже у Х столітті, хоча вона тоді ще не існувала. У його світі ми "одіннарод", бо якось так його вчили, чи я не знаю, що з ним відбувалося – це питання до його психіатра чи психоаналітика", - говорить вона.

За її словами, проблема полягає ще й в тому, що поруч з російським лідером немає ні психіатра, ні психоаналітика, але є, вибачте, "ядерна кнопка".

"І тому цілий світ удає, що з ним можливий якийсь діалог і його можна якось утихомирити. Треба реально усвідомлювати, що сусідньою країною править соціально небезпечний шизофренік. Я не вважаю за потрібне і корисне розбирати маячню шизофреніка і полемізувати з ним за фактом, розповідати йому: "ні-ні-ні! Ось дивіться, є підручники, написані професорами Колумбійського й Гарвардського університетів ще в минулому сторіччі. У них викладено історію української мови, зокрема і як вона розвивалась", - і вчити його лінгвістики, філології тощо. Ні! Путіна треба госпіталізувати. І чим швидше прогресивне людство це усвідомить, тим більше шансів у нас усіх лишитися цілими – і фізично, і, до речі, психічно", - додала Забужко.

Письменниця також наполягає на тому, що слова Путіна є класичним клінічним маренням.

"Завтра він розповість вам, що в Україні ходять догори ногами. Ну щось подібне уже було – снігурі, "розіпнуті хлопчики", пенсіонерки з монтажною піною тощо. Все це частина безумної програми. І коли ми починаємо кожного разу реконструювати висловлювання Путіна і розповідати, що "хворий не має рації", у мене виникає кожного разу відчуття, що ми щось робимо глибоко неправильно", - запевнила вона.

Детальніше про це, читайте в матеріалі "Апострофа": Путіну потрібні не Донбас і Крим, а мільйони українців - Оксана Забужко.