RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Готові влаштувати "шоу" в Раді: як люди Коломойського хочуть "усунути" голову НБУ

Депутати Верховної Ради, близькі до олігарха Ігоря Коломойського, можуть спробувати влаштувати "шоу" в парламенті під час виступу там 13 травня голови Національного банку Якова Смолія для того, щоб надалі домогтися зміни керівництва НБУ.

Про це повідомив "Апострофу" президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак.

За його словами, крім тиску на самого Смолія, є спроби поміняти його заступників через Раду Нацбанку, тим самим збільшивши кількість лояльних людей в структурі регулятора.

Майбутня доповідь Смолія в стінах парламенту за напруженням емоцій може стати психологічним триллером, оскільки в нинішньому скликанні досить народних депутатів, готових влаштувати потрібне "шоу".

"Відповідно до закону, голова Нацбанку може бути звільнений по обмеженому списку причин, серед них особиста заява або втрата ділової репутації. Завдання зацікавлених осіб в тому, щоб домогтися в стінах Ради психологічного тиску на Смолія, вивести його з рівноваги. Як результат, можна домогтися особистої відмови від займаної посади або якусь із його реакцій назвати втратою ділової репутації. У законодавстві дуже розмито йдеться про ділову репутацію, тому можна прогнозувати вирішення цього питання в судах", - зазначає Козак.

Однак, як раз з питанням довіри у Смолія все не так вже й погано. Згідно з даними соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова, рівень недовіри населення до дій НБУ буквально за кілька місяців знизився в два рази.

Якщо в лютому 2020 року регулятору не довіряли понад 33% українців, то в квітні ця цифра становила вже 15,8%.

Це найбільш динамічне зростання довіри серед центральних органів влади. Для прикладу, недовіра до дій уряду зменшилася з 36,5% до 25,2%, а Верховна Рада та Національна поліція, навпаки, збільшили цей негативний показник до 37,9% та 19,9% відповідно.

Детальніше про те, хто стоїть за атакою на Смолія, та чи є підстави для перезавантаження керівництва Нацбанку, читайте в матеріалі "Апострофа": Коломойський проти Нацбанку: чого хоче домогтися олігарх.