RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

В Україні назріває гучний скандал, пов'язаний з виборами

Назріває серйозний скандал, пов'язаний з місцевими виборами в Україні і перспективними планами об'єднаних територіальних громад.

Про це заявив в ході онлайн-зустрічі уповноважений президента України із земельних питань Роман Лещенко, зазначивши, що цей процес, швидше за все, буде пролонговано.

"Реально намічається дуже серйозний скандал з питання цих перспективних планів. По-перше, відбувався повний треш в областях: губернатори до останнього, вночі, під всякими приводами формували перспективні плани, міняли ці громади по кілька разів. Сьогодні, для розуміння, тільки 30-35% з тих областей громад можна стверджувати на Кабміні, а по іншим йдуть революційні мітинги, скандали, виноси з кабінетів і так далі. Ситуація дуже складна", - сказав він.

В чому питання

Для більш детального розуміння суті скандалу, він як приклад навів ситуацію з твердженням перспективного плану Черкаської області, який був затверджений не в тій редакції, яку подавав голова обласної державної адміністрації.

"На моє глибоке переконання, ми до осені не встигнемо це все зробити. І з конституційної точки зору і з точки зору законодавчої, я думаю, що цей процес буде пролонговано. Але тут виникає правова колізія - що ми робимо в жовтні місяці, не маючи сьогодні затверджених об'єднаних територіальних громад? ми рухаємося на вибори типу під громади, але якщо ми цього не робимо зараз, і в Конституції не фіксуємо ці зміни, то фактично ми в жовтні повертаємося до нашої класичної історії: об'єднаних територіальних громад, се льских, селищних і місцевих рад і виборів районних рад", - зазначив уповноважений.

Немає розуміння

За словами Лещенка, в найближчі тижні це питання буде на особистому контролі президента, так як "ситуація вже дуже ризикована з точки зору реалізації реформи децентралізації та в частині, яка стосується виборчої позиції".

Він додав, що до сьогоднішнього дня немає розуміння як будуть проходити вибори.

"На жаль, міністр (розвитку громад і територій Олексій Чернишов - "Апостроф") не задекларував, як ми рухаємося в частині децентралізації. На моє переконання, вийти в жовтні на комплексні проекти рішень об'єднаних територіальних громад під нове виборче законодавство практично неможливо", - констатував уповноважений президента.

Детальніше про те, як в партії Зеленського готуються до місцевих виборів, читайте "Апострофа": Не потрібно нічого робити з мерами, вони самі з собою все зроблять - голова "Слуги народу" Олександр Корнієнко.