RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Генерал вказав на хитрий хід Путіна щодо України, Білорусі та НАТО

Колишній керівник Служби зовнішньої розвідки, генерал армії України Микола Маломуж вважає, що президент Росії Володимир Путін передбачив не тільки мобілізацію по всій країні, а й проведення ряду масштабних перевірочних, як вони їх називають, навчань.

Про це він розповів "Апострофу".

"Звертаю увагу, що відпрацьовуватися будуть наступальні операції, які можуть розгортатися широкомасштабно або локально. Відповідальність за їх проведення буде лежати на російському Міноборони, Росгвардіі та інших силових структурах. Тому це одночасно і потужний політичний жест в бік світу і НАТО, як глобального конкурента, а також підготовка до реальних локальних або глобальних операцій", - вважає він.

За його словами, це робиться для того, щоб продемонструвати, стратегічну готовність до проведення будь-яких широкомасштабних операцій - як проти НАТО, так і, в довгостроковій перспективі, проти Китаю.

"Демонструється оновлення збройних сил, наявність озброєння - ракет середньої і малої дальності, стратегічної і гіперзвукової ядерної зброї, літаків тощо. З іншого боку, Путін демонструє свою перевагу в протистоянні з Україною, готує свої війська на випадок загрози від неї, а також натякає Білорусі, щоб там поводились "адекватно" і були більш покірні. Путін показує, що має потенціал - організаційний, мобілізаційний, фінансовий і бойовий", - розповів генерал.

Він вважає, що оскільки ці навчання будуть означати мобілізацію всіх ресурсів країни, вони є приводом також для того, щоб згуртувати населення.

"Тому що військовослужбовці запасу - це цивільні люди, яких перевірять, чи готові вони до великих заходів. Таким чином для Путіна важливо підтримувати відповідні настрої серед людей, тому що інших успіхів у нього зараз немає - падіння економіки, падіння цін на енергоресурси, потужний коронавірус, і як результат - падіння рейтингу", - розповів Маломуж.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Прихована мобілізація в Росії: навіщо це Путіну і чи треба боятися Україні.