RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

День пам'яті жертв Голодоморів в Україні: які відгуки з-за кордону

Країни-партнери України виступили із заявами до Дня пам'яті жертв Голодоморів в Україні, опублікувавши відповідні звернення в соцмережах.

"Апостроф" зібрав реакцію партнерів нашої країни з приводу сумної дати.

Зі словами солідарності до України висловилися представники ЄС, США, Латвії, Литви, Швеції, Канади, Великої Британії.

"У цей сумний День пам’яті жертв Голодомору... Мільйони невинних українців втратили життя через режим Сталіна - жахливий злочин проти українського народу та проти людства", - написав у Twitter посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

"Ми разом з народом України згадуємо та вшановуємо пам'ять мільйонів невинних українців, які трагічно загинули під час Голодомору 1932-33 років. Наша пам‘ять - найкращий спосіб запобігти таким трагедіям у світі у майбутньому", - йдеться у заяві тимчасово повіреної у справах США в Україні Крістіни Квін.

З потужною заявою на підтримку України виступив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

"Це геноцид, покликаний зламати дух українського народу, стерти його ідентичність і зупинити його прагнення до свободи і незалежності. Перед обличчям такої жорстокості українці вистояли, вони твердо трималися своєї мови і своєї культури, попри всі спроби режиму придушувати і переслідувати їх", - наголосив Джастін Трюдо.

Очільник уряду Канади підкреслив, що комуністичний режим приховав страждання українців від світу, а реальність Голодомору заперечували десятиліттями.

"Одним із найбільш болючих епізодів української історії" назвало Голодомор у своїй заяві посольство Великої Британії.

"Запалюємо свічку на честь і пам’ять жертв Голодомору. Навмисний штучний голод режиму Сталіна вбив мільйони людей у 1932-1933 роках. Не забудемо ніколи", - написав у Twitter глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс.

МЗС Латвії у відповідній заяві підкреслило, що парламент країни визнає Голодомор геноцидом. Посол Латвії у США висловив підтримку Україні у встановленні історичної справедливості.