RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

Всі новини

Зараз є унікальна можливість: політолог пояснив, що Байден може зробити для України

Джо Байден, чию перемогу на президентських виборах в США підтвердила колегія вибірників, може посприяти, щоб Україна стала союзником НАТО.

Про це в програмі "Всьо по безпрєдєлу" на Апостроф TV розповів російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський.

"Але давайте повернемося до вашого запитання - що Байден може зробити для України? Це залежить від України. Я у всіх своїх виступах вже більше року лобіюю для України статус Major Non-NATO Ally of the United States. Головний союзник - не член НАТО. Цим статусом володіють такі шановні держави як Японія, Республіка Корея, Австралія, Нова Зеландія, Ізраїль. Це набагато швидший шлях до тісніших відносин з військовим істеблішментом США, ніж вступ до НАТО ", - зазначив політолог.

Він додав, що Україна ще кілька років тому подала заявку на цей статус (союзника НАТО) і одна з палат Конгресу вже його схвалила.

"Але вона була загальмована адміністрацією Трампа. Зараз, мені здається, є унікальна можливість - одним з перших кроків відносин України з новою адміністрацією США активізувати процес отримання Україною цього статусу. Це вирішує наперед будь-які питання військового співробітництва, надання озброєння. Не треба кожен раз цього домагатися спеціальною угодою. Це робиться просто автоматично", - пояснив Піонтковський.

Він уточнив, що статус Major Non-NATO Ally - це по суті союзник НАТО, крім безпосереднього зобов'язання американських військ боротися на території України проти агресора.

"До цього американське суспільство навряд чи готове. Але я думаю, що в цій ситуації в цьому немає необхідності. Я виключаю (військові дії) на цій хвилі падіння всіх російських проектів на пострадянському просторі і, по суті, віртуального воєнного стану на Кавказі", - резюмував політолог.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": В Україні склався колективний Маннергейм, який бореться з лінією Єрмака - Андрій Піонтковський.