RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Скандал навколо Північно-Кримського каналу: чим загрожує Україні ініціатива Кабміну

Український уряд готується створити нове державне агентство на основі Держрибагентства, пов'язаного співпрацею з РФ. Планується передача цій структурі повноважень нинішнього Держводагентства України, і це створює ризик того, що по Північно-Кримському каналу відновлять подачу води в окупований Крим.

Таку думку висловив "Апострофу" колишній постійний представник президента України в АР Крим, а також експерт (ad hoc) ОБСЄ Борис Бабин.

У разі такого розвитку подій, Україна сама буде сприяти мілітаризації півострова, що представляє загрозу її існуванню.

У своєму пості в Facebook Бабин написав про ствоення "ручного" органу, сформованого з Держводагенства і Госрибагенства. За його словами, проблема полягає в тому, що під контролем рибагентства опиниться Північно-Кримський канал.

"Я вважаю, що створення цього органу несе ризики в різних сферах, в тому числі і в питанні подачі води до Криму. По-перше, незрозуміло для чого водне господарство передають під юрисдикцію Держагентства з рибальства. Це абсолютно різні сфери діяльності, управління і господарювання. І тут раптово, без будь-яких істотних обговорень схвалюється рішення про об'єднання цих агентств - саме під час гострої зовнішньополітичної кризи", - прокоментував ситуацію Бабин.

Раптовість полягає в тому, що зараз, після скандального звільнення голови Держрибагентства - триває конкурс на заміщення цієї посади. Ясно, що ніхто не буде проводити конкурс на керівника, якщо орган збираються ліквідувати. А тут конкурс був уже на фінальному етапі, уряд відібрав п'ять претендентів - і тут раптово ліквідують саме Держрибагентство. Це перший доведений факт.

Другий доведений факт - це постійна співпраця Держрибагентства з Росією. Вони щорічно спілкуються з РФ з приводу квот на ловлю риби в Азовському морі, постійно лобіюють необхідність співпраці з Росією в цьому питанні. Є відповідні докази, численні листування, навіть судові справи, де вони захищають свою позицію. Тобто, доведеним фактом є і те, що Держрибагентство виступає за постійну співпрацю з Російською Федерацією в питанні Азова.

"А тепер давайте замислимося. Припустимо, ми орган, який виступає за співпрацю з Росією. В цей час Росія блокує Азовське море і висуває вимогу відновити подачу води до Криму. І такому органу кулуарно, терміново передають Північно-Кримський канал. Це все факти. З цих фактів випливають лише найочевидніші висновки", - резюмував Бабин.

Нагадаємо, Держрибагентство України в 2018 році потрапило в скандал з проведенням зустрічі з російською делегацією, для обговорення квот на вилов риби в Азовському морі.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Росія повинна або піти з Криму, або знайти воду. Вгадайте, що вони виберуть - Борис Бабин.