Зеленський провів переговори з Блінкеном: фото, відео і всі подробиці

Державний секретар США Ентоні Блінкен прибув в Україну з офіційним візитом і провів переговори з президентом Володимиром Зеленським.

"Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

16:05 Керівник ОПУ Андрій Єрмак заявив, що під час зустрічі Блінкена та Зеленського американська сторона повністю підтримала отримання Україною Плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО.

"Ми отримали сьогодні чергове підтвердження щодо повної підтримки можливого отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО. Варто зазначити, що в Північноатлантичному альянсі багато учасників, крім США, тому робота триває. США - наш стратегічний партнер і повністю підтримує наш вступ до НАТО", - сказав Єрмак.

Водночас, за словами керівника Офісу президента, підтвердження участі Зеленського в саміті НАТО у Брюсселі 14 червня поки що немає.

14:38 Блінкен провів переговори з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем.

"Обговорили з держсекретарем США напрямки двостороннього співробітництва. Підкреслив, що Україна налаштована на продовження ключових реформ. Також торкнулися питання енергетичної безпеки. Зараз воно особливо актуальне через загрозу, яку становить будівництво "Північного потоку-2". Ми цінуємо, що США в цьому питанні солідарні з Україною", - зазначив глава Кабміну за підсумками зустрічі.

13:15 Державний секретар США Ентоні Блінкен покинув ОП. Кортеж попрямував до Кабінету міністрів, де у Блінкена запланована зустріч з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

12:20 Зеленський заявив, що обговорив з Блінкеном "Північний потік-2", Донбас, Крим і подякував США за санкції проти РФ. Президент України повідомив, що запросив президента США Джо Байдена на саміт "Кримська платформа" в серпні.

"Окремо ми проговорили фундаментальний формат підтримки. Ми говорили про питання альянсу і можливої двосторонньої дуже серйозної угоди. Але це питання майбутнього, зараз рано говорити про деталі", - зазначив президент України.

11:52 Розпочалася зустріч президента України Володимира Зеленського та Ентоні Блінкена.

"Для мене особисто і для України дуже приємно і це честь - приймати делегацію Сполучених Штатів Америки, нашого стратегічного партнера, на такому високому рівні. Це дуже важливо перш за все для українського народу, для нашої незалежності і суверенітету, який, починаючи з 2014 року, США підтримують, і ми вдячні вам за цю підтримку", - зазначив Зеленський.

Після завершення переговорів глава держави і держсекретар США коротко поспілкуються з представниками ЗМІ.

11:00 Кортеж Блінкена проїхав ВР і рушив у бік ОП.

10:56 За даними "Страны", в ході зустрічі Блінкена з лідерами фракцій Ради йшлося про реформи і перспективи співпраці. Лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко акцентував увагу на вступі України в НАТО і агресії Росії. Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко просила вакцину і говорила про боротьбу з бідністю, критикувала президента Володимира Зеленського.

Блінкен говорив коротко, заявив, що США підтримують Україну, але треба боротися з корупцією і для цього антикорупційні органи повинні бути незалежні.

10:45 Блінкен разом з міністром закордонних справ України Кулебою поклали квіти до меморіалу пам'яті загиблим на Донбасі. Також держсекретар відвідав Михайлівський Золотоверхий монастир та зустрівся з главою УПЦ Епіфанієм.

10:40 Блінкен заявив, що в Україні він представляє президента США Джо Байдена і хоче підтвердити сильне партнерство між обома країнами.

"Ми підтримуємо суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України. І хочемо засвідчити нашу прихильність роботі з вами, поки ви зміцнюєте вашу власну демократію, розвиваєте інститути і боретеся з корупцією", - заявив він під час зустрічі з Кулебою.

10:23 Глава МЗС України Дмитро Кулеба під час переговорів з Блінкеном зазначив, що зміцнення зв'язків між Україною та США в значній мірі сприяє безпеці і процвітанню обох країн і євроатлантичного регіону.

09:50 Як повідомляє кореспондент "Апострофа", до будівлі МЗС зараз нікого не пускають, посилено заходи безпеки.

Також вдалося зафіксувати сам кортеж Блінкена.

09:44 Кортеж Блінкена прибув до будівлі МЗС, де у нього повинна відбутися зустріч з главою Міністерства закордонних справ України Дмитром Кулебою.

09:22 У Києві перед приїздом Блінкена поліція і Нацгвардія повністю перекрили Михайлівську площу, де розташована будівля МЗС (там держсекретар США буде о 09:40) і Михайлівський Золотоверхий собор (туди Блінкен приїде о 10:20).

07:05 Кортеж Блінкена зафіксували у ніч на 6 травня на виїзді з військового аеродрому в Борисполі - автомобілі поліції перекривали всі смуги, щоб кортеж не можна було обігнати. На самому в'їзді в столицю поліція відсікла звичайні машини від кортежу, який попрямував у сторону центру столиці.

Сам держсекретар підтвердив своє прибуття в Україну в Twitter і висловив надію на конструктивні переговори.

"Ми прагнемо зміцнити партнерство з Україною. Це буде важлива можливість обговорити триваючу агресію Росії, наголосити на необхідності збереження темпів реформ і зосередження уваги на них з нашими українськими партнерами", - зазначив Блінкен.

Ентоні БлінкенФото: ВВС

Коли стартують переговори

Офіційна частина візиту Блінкена в Україну розпочнеться 6 травня, програма виглядає так:

  • 09:30 - зустріч з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Після півгодинних переговорів вони пройдуть до Меморіальної стіни біля Михайлівського собору, щоб вшанувати пам'ять полеглих захисників України під час російської агресії.
  • 10:35 - зустріч з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем.
  • 11:30-12:30 - зустріч з президентом Володимиром Зеленським. Їх спільна прес-конференція запланована на 12:40.
  • 14:15 - круглий стіл з представниками українського громадянського суспільства, пройде в віртуальному режимі.
  • 15:15 - онлайн-зустріч зі співробітниками посольства США в Україні.
  • Після запланованих на 15:50 інтерв'ю представникам ЗМІ держсекретар Блінкен відправиться в аеропорт.

Що заявили в Держдепі напередодні переговорів

У Державному департаменті США напередодні візиту Блінкена підтвердили непохитну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям агресії Росії.

"Сполучені Штати підтримують зусилля України по досягненню її євроатлантичних прагнень та побудові процвітаючого, безпечного і демократичного майбутнього для всіх українців", - йдеться в заяві відомства.

У Держдепі підкреслили, що Крим і Донбас - це Україна, і Кремль повинен повернути Києву контроль над цими територіями. США також уважно стежать за агресивними діями Росії, які тривають і спрямовані проти української держави.