RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Історичний збіг: що спільного у суду над Медведчуком зі справою Стуса

У четвер, 13 травня, о 13.00 розпочалося засідання Печерський суду Києва у справі стосовно Віктора Медведчука. Журналісти помітили цікаве співпадіння: 13 травня в 1980 році порушили справу за обвинуваченням поета Василя Стуса.

Про це повідомляє Telegram-канал "Апостроф Київ".

"У ці хвилини адвокат Василя Стуса Віктор Медведчук чекає на рішення українського суду у справі про держзраду. Чи пам'ятає він яка сьогодні дата?" - йдеться в повідомленні.

Журналісти зазначають, що в цей день 41 рік тому була порушена кримінальна справа відносно Стуса. Поета звинуватили у вчиненні дій з метою підриву та ослаблення радянської влади.

15 травня 1980 року Стусу обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Автори допису процитували дисидента Євгена Сверстюка, який товаришував з поетом: "Коли Стус зустрівся з призначеним йому адвокатом, то відразу відчув, що Медведчук є людиною комсомольського агресивного типу, що він його не захищає, не хоче його розуміти і, власне, не цікавиться його справою. І Василь Стус відмовився від цього адвоката".

Дисидент був вимушений захищатися самостійно. А його адвокат Віктор Медведчук, по суті, погодився з обвинуваченнями, які були висунуті проти поета.

Василя Стуса визнали винним. Поет помер у тюремному карцері табору особливого режиму ВС-389/36 4 вересня 1985 року.

Нагадаємо, "Апостроф" веде онлайн-трансляцію з засідання у справі Медведчука.